Предимства при избора на гранитогрес за баня

През последните няколко години все повече се налага тенденцията за използване на гранитогреса като материал при съвременното обзавеждане за баня. Гранитогресът се характеризира с голяма здравина, водоустойчивост и твърдост. По своята същност гранитогресът е изкуствено създаден материал, получен чрез пресоване на глина, последван от изпичане при температура между 1200 - 1300 °C. Самата технология на производство го прави устойчив на надраскване и интензивен трафик. Именно дълготрайността и издръжливостта на гранитогреса го превръщат в предпочитан материал при модерното обзавеждане за баня.
В следващите редове ще се спрем на едни от главните му предимства като материал за обзавеждане за баня.
Петната и отлаганията от котлен камък за съжаление са неизменна част от всяка баня. За да се спести време и усилия, е важно да се избере материал, чието почистване не отнема много време и става бързо. Изборът на гранитогрес за баня е именно такъв. Гранитогресът има естествена устойчивост на пета, дължаща се на неговата производствена технология. Ако моделът е гланциран или полиран, това допълнително улеснява неговото почистване и осигурява безупречен вид на мокрото помещение.
Дълготрайността на съвременния гранитогрес за баня е неговото друго основно предимство. При правилно полагане и правилна поддръжка, гранитогресът може да издържи с десетилетия, което спестява разходи за ремонт на банята. Съвременното производство на гранитогрес за баня е съобразено с динамичния начин на живот – изключителна здравина и твърдост, устойчивост срещу надраскване и изтъркване. Именно високата надеждност на този вид плочка я прави толкова предпочитана.
Важно е да се изтъкне, че съвременният гранитогрес за баня е с почти нулев коефициент на водопоглъщаемост. При правилно полагане, това гарантира дълъг и безпроблемен експлоатационен срок.
Друго основно предимство е възможността за избор на калиброван гранитогрес за баня. Калиброваният гранитогрес е лазерно рязана плочка с прецизност до 1мм. Всички ръбове и страни на плочката се режат по механичен начин за постигане на почти съвършена точност. Калиброваният гранитогрес за баня позволява поставянето му без необходимост от фуги. Голяма част от съвременните интериорни дизайнери препоръчват именно такъв вид при облицоването на баня, защото по този начин плочките съвпадат идеално една към друга и няма почти никакви процепи.
Голямото разнообразие от цветове и завършек на гранитогреса е другият фактор, правещ го предпочитан материал за облицовка на банята. В зависимост от своята повърхност може да разграничим следните видове гранитогрес за баня: матиран, полиран, структуриран. Тук изборът зависи изцяло от индивидуалните предпочитания на клиента и усещането, което иска да придаде на банята. Матираният гранитогрес се отличава с леко грапава повърхност и при неговото производство не се изисква допълнителна обработка. При производството на  полиран гранитогрес за баня по повърхността на плочката се нанася слой от минерали, преди процеса на изпичане, което е причината и за мекия блясък на плочката. За структурирания гранитогрес се използват различни фигурални пресоващи форми, чрез които умело може да се имитира повърхност на дървесина или камък.
Разнообразието от размери и нестандартните форми са другият ключов фактор при избора на гранитогрес. На пазара може да се намери гранитогрес за баня, както с по-разпространените размери 45x45см, 60x60см, 30x60см, така и с по-нестандартни големини като 60x120см, 120x240см, достигащи дори до 300см. Освен в стандартните квадратни и правоъгълни форми, все по-често на пазара се среща и гранитогрес за баня в нетипични форми. Шестоъгълните и осмоъгълните плочки са идеалното решение за всеки, който иска да придаде на банята дръзка визия. Правилната комбинация между форма, цвят и размер може да преобрази изцяло интериора в банята. По този начин може да се постигне индивидуалност, да се създаде илюзия за оптически по-голямо пространство или усещане за лукс или за домашен спа център.
Здравината, високата степен на натоварване, устойчивостта срещу надраскване и задържа на петна в комбинация с богатия избор на цветове, завършек и размер превръщат съвременния гранитогрес в предпочитания облицовъчен материал за обзавеждане за баня.