Проектиране на банята (част 1)

Как да планирам своята баня?
Всеки човек си задава този въпрос, когато му предстои цялостен ремонт на жилището или само на банята – най-важното помещение в цялото жилище. Най-добре е първо да определим дали банята ще включва тоалетна и биде или ще бъде съвсем отделно помещение в случай, че вече не са обединени в едно.
Ако имаме възможност е добре да започнем планирането още преди изграждането на водопроводната и канализационната инсталации в стените и пода. Това ще ни помогне да изградим тези инсталации съобразно нашите нужди, а не впоследствие да се съобразяваме с тях като даденост. Срещу вратата е добре да разположим в най-общия случай мивка с огледало или мебел за баня. Много важно е да определим как ще се постави облицовката, какви цветови гами ще преобладават, и разбира се, какви модели мивка, тоалетна чиния, вана или душ кабина ще изберем. При избора на колекция фаянс – плочки за баня, подови плочки, гранитогрес за нашата баня, разнообразието от цветове и декори е голямо. Най-общо казано, по-светлите цветове ще направят нашата баня да изглежда по-просторна. Когато стенните плочки се редят хоризонтално, те правят помещението да изглежда по-широко, а когато се наредят вертикално – по-високо.
Поставяне на плочки – тук се иска майсторлък. Основите се подготвят с мистрия или с четка и се запълват и изглаждат всички пукнатини и неравности. Преди поставянето на плочките, всяка основа трябва да се грундира. Разпределя се с широка четка или бояджийска ролка грунд или емулсия за задържане на плочките. Начертава се една хоризонтална основна линия. Съобразяваме височината на хоризонталната основна линия, така че от нея нагоре до към тавана да има само цели плочки, а отдолу между нея и пода остава хоризонталният най-долен ред рязани плочки. По тази маркировка започваме от ляво с цяла плочка първия хоризонтален ред. При външните ъгли и вратата започваме с цели плочки по посока на вътрешните ъгли. Добре е да се използва флексово готово прахообразно лепило, което разтворено, след определено време се нанася върху равна плоскост и равномерно с мистрия или четка на стената. Прокарваме през лепилото зъбна шпакла, докато повърхността стане равна. Плочката се натиска с леки въртеливи движения в лепилото. С уред за рязане на плочки ще получим прав кант за крайните плочки. За кръгли изрези ще използваме бормашина със съответната фреза за правене на отвори. С фризове или декоративни плочки можем индивидуално да оформим нашата баня. Преди за запълним фугите, трябва да ги почистим с дървен клин. Разтворът за запълване на фуги се приготвя на гъста каша. Материалът за фуги се пълни във фугите диагонално с гума за фуги. Излишният материал внимателно се отстранява. Всички разширителни ъглови и крайни фуги се запълват с еластична уплъняваща маса като например силикон, ръбовете на фугите се облепят от двете страни с бояджийска лента. Силиконът се напълва във фугата с помощта на пистолет за силикон. След изглаждането му лентата се маха под наклон назад и странично от фугата.
Големината на банята е следващото, с което трябва да се съобразим, изготвяйки проекта за нея. Няма правилен и грешен стил, важно е умелия подбор според размера на помещението. Разбира се, винаги е по-лесно ако сме облагодетелствани с голяма баня. Това позволява да се поглезим и да оформим пространството комфортно – с красиви и здрави мебели за баня,  разнообразни полички и дори стол или тоалетка. Всичко, което ще ни донесе удобство и спокойствие след динамичния ден, не е лукс, а грижа за хората у дома. Трябва да се погрижим да изолираме водата с помощта на душ кабина или параван за баня и ще спестим много грижи при поддръжката на обзавеждането.
След поставянето на плочките, идва ред на смесителите за вана и душ и за мивка, тоалетни принадлежности и текстил. Вентилацията, независимо дали банята е малка или голяма, трябва да бъде надеждна. В противен случай и най-добре поддържаната баня, скоро ще има нужда от основен ремонт. Добре е да разполагаме санитарните уреди, оставяйки 70см свободни пред мивката и ваната, по 15см - отстрани на мивката и по 60см между тоалетната и бидето. Добра идея е да поставим конзолни тоалетна и мивка – така се печели пространство и по-лесно се почиства подът. Умивалниците трябва да са на подходяща и удобна височина. Идеалната е 85-90см от готовия под. Подът на душ кабината (ако самата тя няма) е добре да е облицован със същия материал като цялата баня – подови плочки, гранитогрес. Не бива да забравяме сифоните на пода – за да се поддържа лесно, е нужно да изберем подходящия вид, разбира се в комплект с красива решетка. Освен основното осветление, което хвърля сенки и не е удобно за гримиране и бръснене, можем да предвидим допълнително такова или да изберем горен шкаф или огледало с осветление. Ако имаме възможност, е добре да отделим тоалетната от бидето с параван или ниска стена, още повече, ако банята се ползва от повече хора. При наличие на вана, душ кабина или просто на обособено душ пространство трябва да предвидим канализационна тръба за оттичане. Тя се свързва към сифона на ваната или душ кабината или към подовия сифон на обособеното душ пространство. Извън посочените места за къпане, е препоръчително да изградим втори подов сифон в останалата част на банята. Той ще ни помогне за по-лесна хигиена, осигурявайки оттичане на водата, когато мием банята.