Проточни бойлери - символ на функционалност и удобство

Едно от най-големите предимства на съвременния свят са различните удобства и дори дребни неща, с които разполагаме непрекъснато. Истината е обаче, че това невинаги е било така.
Едно такова удобство, което невинаги го е имало е наличието на постоянна топла вода.
Съвременният човек обаче не може да се задоволи само с наличието на топла вода. Напротив, той иска много повече. Пък и е всеизвестен факт, че все още съществуват места, на които постоянната топла вода е почти лукс или не е толкова „постоянна“. Тук на помощ идват и проточните бойлери. А какво всъщност са те?
В следващите редове ще Ви разкажем малко повече за съвременните модели проточни бойлери и за това колко всъщност са необходими на всяко домакинство.
Модерните проточни бойлери са сравнително малки уреди, които са предназначени за монтаж най-близо до мястото, където се изисква топла вода. Тяхната задача е да предоставят на домакинствата постоянен поток на топла вода.
Как точно работят така наречените проточни бойлери?
Принципът на работа на проточните бойлери е следния: при пускане на уреда, студената вода преминава през тръбите, разположени във вътрешността на бойл ера и се загрява от газов или електрически елемент. Именно това е причината тези бойлери да се наричат проточни – водата тече през тях. В зависимост от вида нагряващ елемент, проточните бойлери се разделят на два вида : електрически и газови.
Електрическите модели проточни бойлери могат да бъдат със затворен или отворен резервоар. Тези с отворения резервоар се наричат още проточни бойлери със свободно изтичане. При тях водосъдържателят не е под налягане, което изисква монтиране на допълнителна смесителна батерия, предлагана обикновено в комплект с проточния бойлер.
Предимство на този тип проточни бойлери е, че въпреки необходимата допълнителна смесителна батерия, те се монтират лесно - директно върху съществуващите изводи за студена вода. Друго тяхно предимство е, че може да се регулира температурата на водата само с помощта на смесителната батерия, без сложни похвати. Тези бойлери са много икономични и достъпни за всеки потребител.
За разлика от проточните бойлери с отворен резервоар, тези със затворен такъв, работят под налягане. По тази причина те могат да работят със стандартна или термостатична смесителна батерия. При тях регулирането на температурата и водата стават по два начина - с хидравлично или с електронно регулиране.
Хидравличните регулатори включват допълнително различни степени на нагревателя, в зависимост от потреблявания дебит на водата. Електрическите регулатори от своя страна, дават възможност потребителя предварително сам да зададе желания дебит на водата.
Основно предимство при проточни бойлери от този тип, е постоянното наличие на топла вода, без да се налага да се отделя време за загряването и?, при т ова точно със желаните температура и дебит. Друго тяхно предимство е, че въпреки мощният нагревател, проточните бойлери са много икономични, защото работят само, когато се използват.
Освен това имат няколко вградени защити и системи за контрол на температурата и дебита на водата, въпреки непостоянното налягане. Самият нагряващ елемент е защитен от прегряване и образуване на котлен камък.
Важно удобство при новите модели проточни бойлери е това, че са изключително практични и малки на размери, което ги прави предпочитани за почти всяко помещение, което се нуждае от топла вода.
Монтирайки проточен бойлер у дома, то Вие си гарантирате винаги сигурен достъп до топла вода, а това е едно от най-важните условия за спокоен живот!