Пътят на гранитогреса – от суровините до съвременните обекти и нашия дом


|

Италия - страната на виното, любовта и хубавата храна, но също така е родината на гранитогресът. Именно там за първи път се появява този тип плочка и отваря вратите ни към модерния и технологичен свят. Той е един от най-разпространените строителни материали в целия свят. Неговата издръжливост, естетика и разнообразие го правят подходящ за широка гама от приложения, от подове и стени, до облицовки на външни стени и плочки за баня.
Но как всъщност се произвежда гранитогресът и как се появява той? В днешната статия ще разгледаме отблизо производствения процес на гранитогресните плочки.
Гранитогресът не е директно свързан с гранитите, както името му може да подксазва. Той е високотемпературен керамичен материал, съставен от различни суровини. Главните  компоненти включват каолин, кварц и фелдспат, като добива на тези материали се случва от различни местоположения.
Каолинът се добива от горски региони, където се намират богати източници от този минерал. Най-големите производители на каолин са САЩ, Китай и Бразилия.
Кварцът от друга страна се добива от минни обекти в различни части на света, включително Испания, Бразилия, Индия и други.
Фелдспатът също се извлича от разнообразни локации, като Южна Африка, Турция и Германия.
След като бъдат добити суровините, те се смесват и преминават през процес на сушене, за да се извади влагата и да придаде стабилност на материала. Този процес включва използването на специализирани сушилни камери и тунели, където сместа се подлага на контролирано повишаване на температурата.
След сушенето сместа се подлага на високо налягане и вибрации (или с други думи – пресоване) в специализирани преси. Този процес цели да се компресира и стегне материала, като му придава желаната плътност и издръжливост.
Сместа се изпича при висока температура, което създава здравия и издръжлив гранитогресен материал. Температурата в пещите може да достигне до 1200°C или повече.
След изпичането, гранитогресът се реже на желаните размери и форми. Този процес може да включва и обработка на повърхността, като например полиран, гланциране или матиране, за да се постигнат различни текстури и финиши.
Производството на гранитогрес включва стриктен контрол на качеството на всеки етап от процеса. Тестове и измервания се извършват, за да се гарантира, че материалът отговаря на стандартите за здравина, цветове и текстури.
След като се запознахме изцяло с производствения процес на гранитогресните плочки е време да обърнем внимание и на неговите характеристики и отличителни черти.
Гранитогресът е изключително издръжлив и устойчив на надрасквания, абразия и удари. Този материал е подходящ за обекти с високо натоварване, като търговски центрове, хотели и обществени сгради.
Той има нисък коефициент на поглъщане на вода, което го прави идеален за влажни среди като бани и кухни. Той не се разрушава и деформира при изложение на вода.
Гранитогресът се предлага в голямо разнообразие от цветове и текстури, което позволява на дизайнерите и архитектите да избират от множество стилове и визуални ефекти.
Този тип плочки могат да се използват както за вътрешни, така и за външни облицовки и подове. Те са устойчиви на външни атмосферни условия, UV лъчи и замръзване.
От вътрешни подове и стени до външни облицовки и площади, гранитогресът допринася за красотата и функционалността на съвременните пространства. Този материал продължава да бъде предпочитан избор за архитекти, дизайнери и собственици на имоти, които се стремят към върховния баланс между стил и издръжливост в техните проекти.
В Баня Стил можете да откриете широка гама от дизайни, повърхности, размери и текстури на съвременния гранитогрес, отговарящ на всички Ваши желания и предпочитания.
 

Популярни тагове

{news_tags}