Различна визия за всяко помещение със съвременен гранитогрес

Независимо дали става дума за дома или офиса, облицовката и визията са от ключово значение за функционалността и усещането, когато сме в това помещение. Съвременният гранитогрес предлага разнообразен дизайн, с помощта на който лесно се създава уникална визия, в зависимост от личните предпочитания и изискванията на самото помещение. Гранитогресът придобива все по-голямо популярност, благодарение на своите характеристики и в днешната статия ще разберем кои са те и какви ползи ни носят различните видове имитации.
Съвременният гранитогрес  се изработва по специална технология, която да гарантира неговата здравина, устойчивост и ниски нива на влагопропускливост. Гранитогресът буквално представлява пресована и изпечена смес от глина, гранитни частици, смола и други еднородни материали. След като сместа е готова, тя се подлага на двойно пресоване под голямо налягане, което спомага на компонентите да се смесят по-добре. След пресоването идва ред на изпичането, което се извършва при температура от над 1200 °C. Следва следващия етап – повърхностният слой. Голяма част от гранитогресните плочки, особено тези с мраморна имитация, притежават полирана или гланцирана повърхност. Тя се почиства значително по-бързо в сравнение с матираната или релефната. Добре е да отбележим, че плочки с полирана или гланцирана повърхност е препоръчително да се монтират на стени, тъй като това ще улесни стичането на водните капки, ако помещението има постоянен достъп до вода и няма да позволи подхлъзване.
Съществуват и различи видове гранитогрес в зависимост от визията и дизайна им.
Първият и най-често разпространен е гранитогрес с бетонна или каменна повърхност. Тези плочки притежават изчитена визия, която рядко съдържа разнообразни шарки. Те наистина наподобяват бетон, което се подразбира от името им и обикновено са едноцветни. Те са подходящи за всякакви помещения, особено за бани, тъй като повечето от тях се изработват с матирана повърхност. Подобен стил ще внесе усещане за строгост, но същевременно и за семпла атмосфера. Гранитогрес, имитиращ бетон позволява лесно съчетаване с други мебели, тъй като визията им не е претенциозна.
Друг силно търсен вид гранитогрес е този с мраморна имитация. Както споменахме по-горе, масово тези плочки се предлагат с полирана или гланцирана повърхност, която засилва стилната визия на мрамора. Съществуват различни цветови комбинации, като най-често срещаните са бял фон с тъмни ивици. Подобна визия несъмнено ще създаде усещане за луксозна атмосфера, но поради разнообразните шарки, е необходимо да се вземе под внимание останалата част от интериора с цел избягване на претрупана атмосфера.
Много предпочитан вид гранитогрес е този с дървена имитация. В голямата си част, този тип се предлага с матирана повърхност и това го прави идеалното решение за всяко помещение, особено тези с достъп до вода. Гранитогресът с дървена имитация внася усещане за домашна атмосфера и уют. Именно поради тази причина той е избиран за монтиране във всекидневната, спалнята или банята. При дървената имитация се срещат различни завършеци като светло дърво, бук, дъб, венге или захабено дърво.
В заключение можем да кажем, че винаги трябва да съобразяваме интериорните изисквания на помещението с избора на гранитогрес. Също така е добре да сме информирани, че по-светлите нюанси са препоръчителни за малки помещения, докато при по-големите не съществува ограничение откъм цветовете. На днешния пазар съществува огромно разнообразие на модели и единствено от нас зависи постигане на желаната визия.