Разнообразие при съвременните модели плочки за баня


|

С наближаването на пролетта  мнозина се замислят за ремонти и обновяване на домашния интериор. А по традиция с най-голямо безпокойство са свързани плановете за ремонт на банята – едно от най- важните и трудни за поддръжка помещения във всеки дом. Тя трябва не само да издържа постоянното наличие на влага, а и да изглежда уютно въпреки това. Да може лесно да се поддържа чиста и същевременно да отговаря на всички изисквания за удобство, стил и комфорт. Точно поради тази причина е от огромна важност с какви плочки ще бъде облицована тя.
Тъй като свързваме банята с прекалената влажност, която трябва да се поддържа добре, за да се избегне появата на плесен и мухъл, то при ремонта трябва да сме твърде внимателни по отношение на избора на плочки за баня. Затова каквито и материали да се използват, те задължително трябва да са устойчиви на високата влажност.
По отношение на материала, от който се произвеждат съвременните плочки за баня, те могат да се разделят в няколко категории – фаянсови, теракотни, порцеланови, както гранитогресни.
По правило облицоването на стените се прави с фаянсови плочки. Причината за това е в дебелината и тежестта на фаянсовите плочки. Те са много по-тънки от останалите, които са предназначени за под, и се поставят на стените с оглед да не се натоварва толкова конструктивно банята. И тъй като подовете са по-натоварвани, тук се поставят по-здрави плочки като такива от гранитогрес или теракот. Като цяло този тип материал е доста издръжлив на счупване и дори да изпуснете тежък предмет върху плочките в банята то едва ли това ще се отрази на тяхната повърхност. Гранитогресът също се отличава с много високо ниво на здравина и устойчивост.
На пазара се предлагат доста разнообразни като дизайн плочки за баня. Има такива с огледален ефект, стъклен ефект, с принтовке, геометрични акценти, релефни и всякакви други. Продължава тренда за използване на широкоформатни плочи в интериорния дизайн, като го допълваме с нуждата от близост с природата. Потребителите все по-често залагат на натурални текстури и цветове, вдъхновени от естественото излъчване на дървото, камъка, пясъка, мрамора, та дори и седефа. 3Д декорите също навлизат с пълна сила в домовете ни. Те не са натрапчиви, напротив, перфектно хармонизират с класно излъчване всеки един елемент от обзавеждането. Определено съвременните модели плочки за баня се предлагат в голямо разнообразие от форми, размери, цветови композиции и текстури.  По принцип най-правилния избор е този, който е съобразен с лесната поддръжка и почистване на плочките.
Много важен фактор при избора на плочки за баня е вида на тяхното покритие. Сред потребителите са известни два основни вида плочки за баня в зависимост от тяхното покритие – матирани и гланцирани. Гланцираните плочки са лъскави и блестящи, докато матираните плочки имат по-приглушен вид, слабо отразяват светлината и са лека с лека грапавина, предпазваща от подхлъзване. Знаем ли обаче в какво всъщност се състои различието между двата вида завършеци? От гледна точка на качеството, устойчивостта и методите на производство между гланцовите и матовите плочки няма съществена разлика. И в двата случая те се изработват от едни и същи материали по аналогичен технологичен процес, след което готовите плочки биват покрити с повърхностен глазурен слой, който всъщност формира различието между двата вида керамични изделия. По този начин финишната глазура може да бъде гланц или мат, придавайки съответния характерен облик и на самата плочка.
Несъмнено разнообразието сред съвременните модели плочки за баня е огромно, но консултантите на магазини Баня Стил са винаги насреща, за да Ви насочат към правилния избор.
 

Популярни тагове

{news_tags}