Разнообразие при съвременните плочки за кухня

Кухнята е олицетворение на домашното огнище. В нея пием сутрешното си кафе, приготвяме вкусни ястия, общуваме с най-близките си хора. Ето за това обликът на всяка кухня трябва да бъде уютен и стилен.
Правилно подбраната цветова гама е способна да преобрази всяко едно помещение и да ни зареди с настроение и усещане за хармония. Всичко в кухнята трябва да бъде удобно, красиво, практично и в същото време трябва да разполагаме с достатъчно пространство. Именно многофункционалността на кухнята поставя високи изисквания към използваните облицовки. Керамичните плочки са сред материалите, които най-пълно удовлетворяват критериите за декоративност, издръжливост на физическо износване, влаго- и водоустойчивост. На пазара има изобилие от продукти, което още повече затруднява избора ни, било то заради изгодна цена или защото в момента силно са ни впечатлили. За да направим максимално добър избор, трябва в детайли да уточним какво точно търсим.
Освен за подова настилка, съвременните плочки са кухня се поставят на стената – като гръб на кухнята и около мивката. Използват се за облицовка на плотове. За всеки един от тези случаи се произвеждат различни продукти с различни декоративни и функционални характеристики.
За стенни плочки, за облицовка около мивката, около печката се използва фаянс. Фаянсовите плочки за кухня са с по-малка твърдост, по-крехки са, защото не се очаква върху тях да падат тежки предмети или да бъдат силно натоварвани. Необходимо е да са влаго- и водоустойчиви, топлоустойчиви, и с лекота да понасят горещи мазни пръски.
За плотовете материалът, освен на течности, на влага и на високи температурни промени, трябва да е издръжлив и на надраскване и удар. Разбира се ние сами трябва да преценим колко натоварени ще са те и какъв клас плочки за кухня по-точно да изберем.
За подовите настилки е предназначен теракотът. Твърдостта и здравината му са сред водещите фактори, а водо- и влагоустойчивостта са задължителни. Много е важно да сме сигурни, че избраните подови настилки не са хлъзгави.
Покритията в кухнята трябва да се почистват лесно и да не задържат петна, да понасят добре въздействието на химикали и абразивни материали. Препоръчително е да се избират оцветени в дълбочина плочки, за да не остават грозни и видими петна след падане на тежки предмети върху тях.
Нещо много важно при избора на плочки за кухня, е те да се впишат в общата визия и стил на кухнята. Неизчерпаемо е разнообразието от декори, покрития, цветове, текстури и размери. При това няма точен отговор кои плочки са точните за Вашия интериор. Решаващ фактор е Вашето лично усещане и вкус. Можете да се спрете на минимализма на едноцветните плочки за кухня или да подберете композиция с декоративни фризове и пана. Нека не забравяме и предимствата на едноцветните светли облицовки, които освен че придават стилен и зашеметяващ ефект, допринасят с усещане за повече пространство и светлина. Те са изключително подходящи за полагане в по-малки и не толкова просторни помещения. Не бива да пренебрегваме и тъмните облицовки, независимо че те не създават това усещане за пространство имат своите предимства и качества – те са със строго елегантна визия, носеща усещане за лукс и висока класа.
Трябва да обърнем внимание на нещо много важно, колкото са по-малки плочките, толкова повече са фугите и толкова по-насечена е повърхнината, а това оптически стеснява пространството. Твърде големите плочи също не са подходящи за малки помещения. Едни от най-използваните плочки за кухня у нас са около средния размер (30х60см). Поради голяма площ, която покриват съвременните плочки за кухня, най-разумно е цветово да са в хармония с останалото обзавеждане.
В зависимост от покритието си, модерните плочки за кухня се разделят в четири категории – с гланцирана повърхност, полирана, матирана и релефна. Безспорно и разнообразието спрямо текстури е голямо. Плочите могат да бъдат с ефект на мрамор, камък, бетон, дърво.
Сами се убедихте колко огромно е многообразието при съвременните плочки за кухня. Едно е сигурно, не правете компромис нито с качеството, нито с уменията на майстора, който ще ги поставя. В противен случай само след няколко години може да Ви се наложи дa ги сменяте.