Разпределение на пространството в банята

Планирането на зоните за специфични функции е едно от най-важните неща, с които е добре да започнем, когато ремонтираме или строим помещението, определено за баня в жилището ни. Разбира се, хубаво би било наличието на екстри като вана, биде, сушилня за хавлии, допълнително шкафчета, кош за пране и т.н. За тях обаче, в голяма част от случаите място няма и с това трябва да се примирим. Мивката обичайно е окачена на стената заедно с огледало и поставки за различните тоалетни принадлежности – кърпи, четки, паста за зъби и други. Разбира се удачен вариант е и поставянето на мивката върху постамент на пода. Пространството ще бъде оптически по-голямо, ако банята изглежда подредена. Това може да се постигне посредством позициониране на тоалетната чиния, мивка и душ в един ред още на етап проектиране. Ако в съседство има друго санитарно помещение с налично отводняване, е добре да изведем бойлера там. Освен, че ще освободи един немалък обем, това преместване значително ще подобри визията на нашата баня. Добре е да изберем стенна и подова керамика в светли тонове, близки до естествените. Бялото, както и меките пастелни цветове отразяват светлината и създават илюзия за по-просторно помещение. Използването на фризове и декоративни пана трябва да бъде с мярка. Малкото пространство не търпи присъствието на много пъстрота. Хубаво е осветлението да е достатъчно силно и добре разпределено. Задължително е да позиционираме осветително тяло в близост до огледалото.
Монтирането на вана в маломерна баня не е препоръчително. Вместо нея ще отделим душовото пространство с прозрачно стъкло или прозрачна найлонова завеса. Това ще придаде на пода в банята непрекъснат вид и ще избегнем визуалното стесняване на обема. Отлична алтернатива на бидето в малката ланя е монтирането на вградена смесителна батерия и малък душ за интимна хигиена в близост до тоалетната чиния. Това ни позволява да се възползваме от комфорта на класическото биде, без да заемаме допълнителен обем от помещението. Ако една от стените на банята позволява, може да изградим в нея ниша и да позиционираме мивката и шкафчето там. В случай, че това е невъзможно, ще изберем компактна мивка с малък стеннозакрепен шкаф под нея. Хубаво е да поставим плъзгаща или отваряща се навън врата. По този начин ще съумеем да спестим още малко пространство.
По друг начин стои въпроса с по-голямото пространство в банята. Там ще можем да се развихрим и да приложим оригинални идеи при обзавеждането ѝ. Трябва да преценим от какво се нуждаем – вана, душ кабина или и двете. Необходимо е да преценим дали тоалетната се нуждае от отделно малко помещение или може да бъде част от общата баня. Изключително важно е да помислим и за подходяща вентилация на помещението, ако то няма прозорец, защото наличието на вода в банята е предпоставка за бързо развиване на мухъл и плесени.
   Много важно е да се опитаме да контролираме обема на обзавеждането в банята. Ако я препълним, тя ще стане прекалено тясна и функционалността ѝ ще бъде сведена до минимум. Трябва да се уверим, че отделните елементи на обичайното обзавеждане на банята няма да „крадат“ от пространството на останалите. Ако тоалетната е обособена в собствено помещение, то ще трябва да заделим повече пространство за нея. Ако пространството е ограничено, по-добре е да изберем вариант, при който тоалетната да бъде част от общото помещение на банята. Това ще ни даде възможност да реализираме по-просторна баня.
   Макар да сме ограничени до определена степен от местоположението на тръбите, не може да нахвърлим обзавеждането вътре. Вместо това трябва да организираме различни функционални зони около централното пространство и да се опитаме да пресъздадем усещането, че това също е стая, която по нищо не се отличава от останалите в дома ни. Може да определим минималното пространство, което ще ни е необходимо да за да се движим спокойно и да се опитаме да го разширим доколкото е възможно. Нека имаме предвид, че големите и просторни бани, освен че са функционални и удобни, изглеждат и доста по- впечатляващо.
   Ако страдаме от липса на достатъчно място за банята, може да изпробваме „стария номер“ с огледалата. Ще поставим голямо огледало над мивката. Друга възможност е, ако тоалетната е отделена в собствено помещение, да поставим огледало по цялото продължение на вратата към него. Това чисто функционално няма да увеличи обема на банята ни, но поне ще ни даде усещане за пространство. Ако пък сме определили достатъчно голямо пространство за банята, би било прекрасно да поставим в нея всички необходими уреди и съоръжения, за да е максимално функционална и практична. Мивката, придружена с огромно огледало над нея, ниска преградна стена, прекрасно облицована с керамични плочки, която отделя тоалетната в своя собствена ниша, следвана от душ кабина и голям прозорец, даващ светлина и проветривост на помещението. Всичко това, разбира се, може да се видоизмени така, че подробностите на дизайна да покриват индивидуални или специфични потребности.
   Изборът на съвместими елементи и материали  е много важен момент в обзавеждането на банята. Това трябва да стане в съответствие с нашите вкусове и характера на дома. Ако живеем в малка къща в стил от 20-те години, то тогава ще изберем плочки, които отразяват този период. Ако домът ни е решен по-скоро в модерни нотки, ще направим банята такава, че да отговаря на съвременното усещане за стил и простота. Разбира се, не е необходимо да превръщаме банята в най-добре обзаведеното място в дома ни, въпреки, че банята е помещението, където прекарваме много време от ежедневието си. Ключовият момент тук е да определим с коя част от обзвеждането на банята не можем да правим компромиси и къде можем да се спрем на нискобюджетни решения. Обичайно изборът на нисък клас смесители води до бързи разочарования. Санитарният фаянс – мивка, тоалетна чиния, биде, също ще ни създаде главоболия, ако не е с достатъчно високо качество, а евтините плочки за баня могат просто да ни "скъсат нервите". От друга страна, аксесоарите за баня не е нужно да са винаги с върхово качество; те се сменят често – чупят се, омръзват или им минава модата.
   Много важен момент при разпределяне на пространството в банята е спазването на правилното съотношение. Винаги трябва да се съобразяваме с това, че нашият дизайн би следвало да е пропорционален на пространството, с което разполагаме. Нашата баня трябва да бъде по-малка от спалнята ни и разбира, се доста по-малка от нашата трапезария. Така, че не бива да страдаме от липса на пространство в основните помещения само, защото сме решили да се поглезим с голяма баня, колкото и привлекателно да ни изглежда като идея. Ако следваме тези прости стъпки, в крайна сметка ще имаме една наистина оптимална баня, която ще отразява стила ни и ще дава правилния тон на деня ни от сутринта.