Саморазливни подове

Саморазливните подове представляват монолитни покрития,които са създадени от вискозни материали. В търговската мрежа са налични много на брой състави, които се различават съобразно областта им на приложение, дебелината, устойчивостта на износване. Самоизравняващите се състави биват две основни групи – полимерни и минерални, съответно на органична основа и с неорганични връзки. Предимствата на полимерните разливни подове са бързо втвърдяване и устойчивост на износване. Саморазливните подове биват мултилатерални, епоксидни, цименто–акрилни и полиуретанови, в зависимост от техния химически състав. Първите три вида намират успешно приложение в промишленото строителство, докато за жилищните помещения най–подходящо е полиуретановото подово покритие, защото този материал е безопасен за здравето, изключително траен е и много лек. Саморазливните замазки са приложими там, където има големи изисквания към завършения вид – такива са високата химическа устойчивост, устойчивост към износване или други изисквания при изграждането на  производствени помещения и офиси, административни сгради, спортни съоръжения и други. За жилищните помещения се прилага най-вече при кухни, бани, коридори.

Има два вида саморазливни покрития – дебелослойни и тънкослойни. Дебелослойните се използват за големи неравни повърхности, а тънкослойните – само, когато има малки дефекти в основата, но тъй като имат слаб вискозитет, осигуряват идеално изравняване нивото на пода. С тях се работи много лесно, пропускливи са и много трайни.

Преди полагане на покритието, независимо дали то е дебелослойно или тънкослойно, е необходимо прецизно да се подготви основата – изравнява се повърхността, отсраняват се пукнатини, шпаклова се и се поставя хидроизолация. Необходимо е основата да бъде здрава и чиста. Освен това има някои изисквания, с които трябва да се съобразим, за да се получи качествено и дълготрайно покритие – подходяща температура и влажност на въздуха. Ако всички условия бъдат спазени,в продължение на целия експлоатационен период, влажността не е заплаха за саморазливния под.

Саморазливните подове се предлагат в различни разцветки, като преобладават неутралните тонове – бежово, сиво светлокафяво, бледозелено.

Към предимствата на саморазливните подове спадат приятният външен вид, блясък, дълготрайност, хигиеничност и лесно почистване. Пожаробезопасни са и не са токсични. А като недостатък може да се сметне недостатъчно богатият асортимент от цветове и склонността на някои от саморазливните подове да пожълтяват, вследствие на UV – лъчите. Трудоемка е подготовката на основата при полагане на покритието.

Основните конкурентни продукти на саморазливните замазки са линолеума, ламината и различните видове плочки. Но при правилно положена замазка, тя издържа по-дълго от линолеума, притежава много по-добра влагоустойчивост в сравнение с ламината и е с по-висока издръжливост от тази на плочките.

За да се избегнат всички изброени до тук недостатъци на саморазливните подове ние, от магазин Баня Стил, препоръчваме саморазливните замазки да бъдат използвани само като основа за полагане на подови плочки или гранитогрес.