Сауната - положителните ефекти от използването й


|

Сауната е приспособление, служещо като метод за релаксация от хиляди години.
Несъмнено това е една от най – предпочитаните процедури на милиони души по целият свят, не само защото предоставя несравнимо усещане за комфорт и уют, но и заради множеството лечебни свойства. Тя се използва като рутинен метод за поддържане на добро здравословно състояние, външен вид и емоционален тонус най – вече през зимният сезон.
Много хора имат желание да пренесат това СПА изживяване в собственият си дом.
Преди да се прибегне до закупуването на този уред е необходимо да сте запознати с няколко значителни факта относно употребата му.
Сауната може да се посещава всеки ден по няколко минути, ако сте в добро здраве. В противен случай е добре да се обърне по – специално внимание.
Температурата и влажността в сауната са регулируеми. Препоръчва се да се започне с по-ниски градуси и постепенно да се увеличават, докато се пригодят към индивидуалните особености на организма.
По отношение на влажността е добре да не прекарване дълго време в сауна с прекалено сух въздух поради лошо влияние върху дихателната система. Независимо от вида на използваната сауна, целта е повишение на телесната температура (в някои случаи дори до 40 градуса по Целзий) и стимулиране на процесите, протичащи в организма. Сред най – наблюдаваните ефекти от прекарването на време в сауна са:
Детоксикация – високата температура стимулира изпотяването, като освен вода се отделят и някои токсини, натрупани в тялото.  По този начин се повишават тонусът и жизнеността.
Намаляване на нивата на стрес – качественият престой в сауната повлиява положително на психическото здраве, чрез отделяне на ендорфини. Топлината води до отпускане и отърсване от негативни емоции и мисли.
Отслабване – добре е да се знае, че в сауната не се топят мазнини. Чувството на лекота, което се изпитва след престоя вътре се дължи на загубата на течности, които бързо ще се възвърнат. В комбинация с правилно хранене и упражнения, сауната би подпомогнала процеса на отслабване с подобряване на метаболизма.
Подпомагане на сърдечно съдовата дейност – ежедневният престой в сауна понижава кръвното налягане и стимулира кръвообращението.
Въпреки високата й ефективност, по отношение на релаксация и подобряване на здравето, използването на сауна изисква спазването на някои правила за безопасност. Високата температура може да не се отрази положително върху лица, които до сега не са се възползвали от подобна процедура до сега.
Не прекарвайте повече от 15 до 20 минути в сауната, а ако влизате за пръв път се препоръчва престой от 5 до 10 минути.
Приемайте течности както преди, така и след използването на сауната, за да неутрализирате риска от дехидратация.
Въздържайте се от посещение в сауна, ако сте приемали алкохол или не се чувствате добре.
Не яжте непосредствено преди процедурата. Най-добре е да направите това няколко часа преди нея.
Сауната е полезна и висококачествена процедура, която оказва огромно положително влияние за възстановяването на организма. Вземайки предвид противопоказанията при хората с не добро здраве и съобразявайки се със съветите дадени от специалисти, потенциалната вреда от прекарването на време в сауна се свежда до нула.

Популярни тагове

{news_tags}