Сауните – история на създаването им и полезни свойства


|

Голяма част от хората свързват думата „сауна“ с луксозно удоволствие, предлагащо се в СПА центрове и курорти. Всъщност противно на представите, че това приспособление е новост, неговата история започва още преди векове в древна Финландия. За населението пребиваващо там това не е просто обикновена процедура, а част от ежедневието и начин на живот.
Най – старата позната сауна е представлявала вкопана в земята дупка, в центъра на която се поставяли купчина горещи камъни. По този начин се създавало импровизирано огнище, което нямало нужда от подклаждане и предоставяло достатъчно топлина в студените зимни нощи. На по–късен етап бил открит и метода за поливането на камъните с вода, като средство за още по–силно затопляне на помещението. Топлината от парата, разбира се, се издига нагоре и следователно били създадени платформи, които да се доближават до по-високите части.
Отнело е време, но когато финландците усвоили работата с дървен материал, започнали все повече да се доближават до класическата сауна. Тя вече се намирала над земята, за построяването й се използвали цели дънери, а вътрешните стените се облицовали с дъски. В средата се помещавала малка печка, която обаче не била свързана с комин. Този тип били наричани „черни сауни“ поради прекаленото количество сажди, което се отделяло и замърсявало стените. Използването им не било особено предпочитано, защото изисквало прекалено много време за почистване, загрявали се бавно /в интервал от 2 до 5 часа/, а и предизвиквали опасност от пожари.
С добавянето на комин и спадането на риска от подпалване, строенето на сауни се разпространило с невероятна скорост. В началото на 20ти век вече се използвали метална печка и комин, а температурите варират между 70 и 80 градуса по Целзий. Сауните от този тип били уникални, заради голямото количество на пара, което се отделяло в тях.
Сравнително нов метод за използването на сауна е свързан със запален в центъра на стая огън, който не се гаси. Този вариант изисква повече отговорност и внимание при следенето на огъня, но за сметка на това времето за загряване намалява драстично.
В наши дни сауните се развиват постоянно, за да осигурят оптимално преживяване на всеки. Създават се различни дизайни. Електрически табла регулират температурата на загряване до градус и в същото време следят за влажността на въздуха в помещението. Разположението на пейките също е съобразено с желанието на потребителите. За почитателите на високите температури са отредени по–горните места, а за тези, на които топлината не с отразява много добре – ниските са чудесна алтернатива.
Сред най-съвременните иновации е така наречената „инфраред сауна“. Тук се наблюдава нагряване с инфрачервени лъчи, които затоплят помещението до 40-45 градуса по Целзий. Тези лъчи проникват в тялото до близо 4см., без въздуха да достига до прекалено висока температура. Процесът помага за изхвърлянето на отровни вещества от организма, като същевременно притежава и всички полезни за тялото характеристики на обикновената сауна.
Всеизвестни са ползите от използването на сауна с лечебна цел, а не само за релакс. Ето и някои от тях:
- Подобряване на работата на имунната система
- По-дълбок сън
- Отпускане на мускулите
- Облекчаване на болки в ставите
- Детоксикация
Бъдете внимателни! Прекомерното използване може да доведе до обратен ефект и да навреди на здравето Ви.
Независимо какъв модел сауна предпочитате, важно е да се насладите на релакса и приятното преживяване, което се предава повече от 2000 години.

Популярни тагове

{news_tags}