Смесители за баня - дали са просто смесители?

В днешно време смесителят не е просто приспособление, което смесва топлата със студената вода, а се е превърнал в неделима и основна част в обзавеждането на банята. Той е част от стила на банята. Някои модели смесители, благодарение на упоритата работа и фантазията на дизайнерите, придават на банята неповторимо излъчване, лукс и изисканост. Съвременните смесители са въплъщение на функционалност, икономичност и ергономия.
Смесителите за баня се разделят на два основни вида: с една ръкохватка или с две ръкохватки, като има и трети вид така нареченият джойстик. Поради по-голямата икономичност, по-лесната употреба, по-добра хигиена и по-дълъг живот, напоследък в ежедневието навлизат смесителите с една ръкохватка. Разбира се, за почитателите на класическите модели, продължава да се предлага голямо разнообразие смесители от класически тип с осъвременен дизайн. Що се отнася до третия вид - то към тази категория се причисляват основно дизайнерски модели смисители.
Главна причина за налагането на смесителите с една ръкохватка, измествайки все повече традиционните, се крие в тяхната конструкция. Както личи от името, първото предимство на едноръкохватковия смесител е наличието на една - единствена ръкохватка, която освен да спира и пуска водата, още и контролира силата на водната струя, както и температурата на водата, смесвайки топлата със студената. Смесителите от този вид позволяват да се регулира водната струя, без да се променя температурата на водата. Това става като ръкохватката се завърта в различни посоки. За увеличаване или намаляване на струята на водата, ръкохватката се повдига нагоре или се сваля надолу, като в най-долното си положение водата не тече, и обратно, в най-горната точка струята на водата е най-силна. Съответно температурата се регулира със завъртане на ръкохватката на смесителя на ляво и на дясно, като в най-лявата  позиция на ръкохватката тече гореща вода, в най-дясната - студена. Друго предимство на смесителя за баня с една ръкохватка е неговия дълъг живот. Причината за това е, че в конструкцията му няма триене на метални части, няма и гумени или изобщо каквито и да е уплътнения, които да се износват бързо. Всичко те са заменени с подвижни детайли, изработени от здрава керамика. Херметичността на смесителя е подсигурена чрез изключително точната и чиста изработка на керамичните детайли, осигуряваща максимално съприкосновение на триещите се детайли.Единственото, което може да навреди на този вид смесители за баня, са механичните примеси, които понякога се съдържат във водата от чешмата. То могат да са пясък, ръжда или някакви други абразивни вещества, попаднали във водопровода. По принцип, конструкторите на едноръкохватковите смесители са помислили за решение на този проблем. В смесителите се вграждат филтри, които ги предпазва от механична повреда. За съжаление, понякога качеството на водата е такова, че вграденият филтър не е достатъчен, затова е желателно да се монтира допълнителен филтър, който да пречиства водата преди постъпването ѝ в смесителя. При висока чистота на водата, едноръкохватковият смесител е почти вечен.
Двуръкохватковите смесители за баня могат да се нарекат "ветерани" на пазара. Съществуват модели, които са предназначени за мивката в банята, както и такива за душа или ваната. Срещнат се и комбинирани - едновременно за вана и душ. Конструкцията на тези смесители не се е променила особено през годините. В основата ѝ е добре познатият, така наречен кран-букса, който спира и пуска топлата и студената вода. Смесването на водата става по най-простия начин, със завъртането на ръкохватките. Разнообразието при двуръкохватковите смесители идва от вида на тези ръкохватки. Те могат да бъдат както традиционните пластмасови, така и метални кръстообразни, а също и във вид на лостчета, въртящи се в една равнина. Най-търсени са смесителите с кръстообразни ръкохватки, като най-удобни и практични. Варианти на такива смесители могат да се срещнат както скъпоструващи с дизайнерско или класическо изпълнение, така и в икономичните серии. Други разпространени варианти на ръкохватки са тези с форма на триъгълник, цилиндър и други. В луксозните серии на двуръкохватковите смесители често се срещат модели на ръкохватките във вид на копчета или бутони, с инкрустирани в тях камъни Сваровски или други полускъпоценни, а понякога и скъпоценни камъни. За разлика от кръстообразните ръкохватки, тези не са толкова удобни, но имат предимството да са красиви и уникални.


Най - съвременният начин за управление на смесителна батерия, е т.нар. „джойстик“. Това е вградено в батерията лостче, което може да има най-различна форма и размери и освен това може да стои на различни места. Първите смесители от този тип са били във вид на топка; и досега те намират широко приложение, особено при италианските производители. В момента повечето смесители тип „джойстик“ имат керамична гилза. Пускането, спирането и смесването на водата стават в керамичната гилза с помощта на две керамични пластини с отвори на тях, като едната е стационарна, а другата подвижна. На практика джойстикът управлява тази подвижна пластина. Тази конструкция позволява буквално с едно движение на пръста да се регулира силата и температурата на водната струя. Доколко тези смесители са удобни, може да прецени единствено този, който ги използва, но е факт, че те се вместват в най-модерните тенденции в дизайна на банята.
И накрая, но не на последно място, не можем да не споменем, че високите технологии не подминаха и този сектор. Все по - често се използват смесители с инфрачервен сензор, които се задействат при поставяне на ръцете под тях. При тези смесители няма нито кран-букси, нито керамични гилзи или смесителни камери, тъй като при тях няма и ръкохватки или лостчета за пускане на вода. Принципът на работа на този вид смесители е, че при поставяне на ръцета в обсега на сензора, един магнитен клапан просто пуска вече смесената вода. Температурата на водата се регулира чрез палец на корпуса на батерията или чрез термостат. Друг вариант при електронните смесители, е този за душ или душ-кабина. При тях той се задейства при поставяне на която и да е част от тялото пред инфрачервения сензор, който работи на същият принцип. Електронните смесители са особено подходящи за места с обществено значение (ресторанти, болници, обществени тоалетни), тъй като значително намаляват риска от разпространяване на заразни болести, пренасяни чрез допир. Важно тяхно предимство е и пестенето на вода, което осигуряват, тъй като наличието на сензор изключва възможността да се забрави отворен кран.
Съдейки по изложените по – горе факти, смесителната батерия вече не е просто уред за смесване на топла и студена вода, а една доста сложна конструкция, предназначена да улеснява, да пести време и вода, както и да създава комфорт в ежедневието ни, а защо не и мъничко лукс.

Вижте разнообразието от смесители за баня, което прелагаме!