Смесители за баня - основни характеристики

Правейки ремонт или обзавеждайки Вашата нова баня няма как да не се стигне до избора на смесители за баня. Този избор обикновено е доста труден дори може би един от най-трудните при обзавеждането на банята. В момента на пазара се предлага голямо разнообразие от смесители за баня. В днешно време смесителите за баня са много иновативни и са предназначени да направят всяка баня по-стилна и практична. В ежедневието си хората непрекъснато използват смесителите за баня, но обикновено не си дават сметка дори за основните характеристики на смесителите за баня - затварящ механизъм, ръкохватката, консумация на водата, височина на чучура и други. В тази статия ще Ви запознаем малко по-подробно с едни от основните характеристики на смесителите за баня.
При смесителите за баня има два вида затварящи глави – смесители за баня с каучукови и смесители за баня с керамични. При тези с керамични затварящи глави пускането и спирането на водата става с много плътно приплъзване на две керамични пластини. Когато смесителите за баня са с каучукови затварящи глави пускането и спирането на водата става с каучукови уплътнения. Обикновено смесители за баня с каучукова глава по-бързо се повреждат, защото уплътненията се износват и започват да пропускат, но могат да се закупят отделно и лесно да се подменят.
Друга важна характеристика на смесителите за баня е броят ръкохватки. Те са два вида-едноръкохваткови и двуръкохваткови смесители за баня. Обикновено за баня се препоръчват едноръкохватковите смесители за баня, защото само с едно движения се контролира и температурата и струята на водата, а също така и лесно се почистват. Двуръкохватковите смесители за баня по-скоро се използват за бани в ретро стил. При тях настройването става от две различни места и това ги прави по-трудни за използване от едноръкохватковите.  С развитието на технологиите са се появили и термостатичните смесители за баня. При тях има вграден термостат, който регулира температурата и налягането на водата и няма опасност от изгаряне. Ако смесителят е едноръкохватков  той няма как да е термостатичен.
Материалът, от който се изработват смесители също е важна част при изборът им. В новите смесители за баня като материал производителите използват различни материали – метални сплави, неръждаема стомана, тефлоново покритие, керамика. А пък за покритие обикновено предпочитаното и по-често срещано е хромираното. То е неутрален цвят, отива на всичко и не е особено податливо на минерални отлагания. Разбира се има и цветни варианти на смесители за баня – жълт, червен, черен, син, оранжев. Покритието може да е и сребро, злато, бронз или друг метал.
Консумацията на водата е характеристика на смесителя, която не е за пропускате, защото в банята се използва доста повече вода отколкото в кухнята.
За баня се препоръчват ниските чучури, за да се избегне напръскване. Добре е поне чучура на смесителя за ваната да се върти, защото когато ваната е пълна да може да се премести от съображение за безопасност и да не пречи.
Разбира се това са само основните характеристики на смесители за баня има и доста други. В магазините ще откриете изобилие от смесители за баня на различни производители - България, Полша, Германия, Италия, Испания и с разнообразни характеристики. Производителите гарантират с дългогодишни гаранции на своите продукти и постоянно търсят иновативни технологии. За да направите един добър избор на смесители за баня, то добре трябва да се запознаете поне с основните им характеристики.