Смесители за баня – бижуто на всяко мокро помещение

В днешно време не съществува съвременна баня без смесител. Той е от изключителна необходимост, за да може помещението да функционира пълноценно. От друга страна, смесителите са най-често сменяните елементи в банята. Това е оправдано и от финансова, и от времева гледна точка. За всяко домакинство, обаче, правилното функциониране на смесителите е от изключително значение. Производителите на съвременните смесители за баня отдавна са осъзнали нуждите и потребностите на техните клиенти и това налага на пазара смесители с разнообразни функции, големина и форма. В днешната статия ще разгледаме няколко варианта на смесители и по този начин ще Ви помогнем да вземете правилното решение за Вашата баня.
Съществуват много видове смесители за баня в зависимост от мястото и нуждите на помещението. Така например, високите смесители могат да бъдат монтирани и върху плот, където мивката е във формата на купа и не е вградена. Това определено създава една по-ралична и нестандартна визия на банята. Съществуват едноръкохваткови и двуръкохваткови смесители за мивка, вана, душ, биде и т.н. Освен дизайна, функциите на днешните смесители за баня са особено важни и в следващите редове ще се запознаем с някои от тях.
С цел спестяване на разходи по електроенергия повечето смесители предлагат функцията ColdStart или още - CoolStart. При тази технология, когато ръкохватката на смесителя се намира в средно положение потича студена вода, вместо топла или хладка. Идеята тук е, че за кратко измиване на ръцете не е необходима топла вода. Докато при стандартните смесители щом ръкохватката е в средно положение, нагревателят на проточния бойлер или циркулационната помпа стартира и независимо, че водата не е гореща, се начислява електроенергия. Ако искате топла вода, трябва да преместите ръкохватката в посоката, в която посочва индикаторът за топла вода. Можете лесно да разпознаете смесителите с функция ColdStart  - при тях индикаторът за студена вода е в средата на батерията, а не в края.
Друга полезна функция при съвременните смесители за баня е т.нар. ColdBody. При нея тялото на смесителя не се нагрява от топлата вода и по този начин предпазва от изгаряния. Този функция е особено подходяща за домакинства с малки деца, които имат навика да пипат всичко около себе си.
Друг полезен вид смесители за баня са т.нар. термостатични или термостатни смесители. При тях удобството е в това, че можете да зададете с изключителна точност смесването на топла и студена вода. Ако налягането или температурата в тръбите за топла или студена вода се промени, смесителят автоматично ще настрои температурата на водата. Ако по някаква причина студената вода спре, водната струя няма да Ви изгори, тъй като термостатният клапан незабавно ще изключи захранването. Както и при останалите смесители за баня, при термостатичните също можете да избирате между такива за вграждане или открити.
Независимо какъв вид е Вашият смесител, за да поддържате блясъка на това бижу, е важно да знаете как се поддържа правилна чистота и хигиена. И тук производителите на смесители за баня са се погрижили, създавайки хромираното покритие. То се чисти лесно и не задържа петна върху тялото на смесителя. Въпреки това, съществуват няколко основни правила за хигиенизиране на смесителите. Първо, не използвайте силно абразивни препарати и такива, които съдържат белина, оцетна или хидрохлоридна киселина. Също така избягвайте груби и твърди гъби. Винаги спазвайте инструкциите на производителя на препарати, тъй като много от тях не бива да се смесват. При неспазване на тези основни стъпки за почистване, покритието на смесителя може да се нарани и външният му вид ще бъде нарушен.
Разгледайте огромната колекция от смесители за баня с разнообразни форми, размери, дизайни и функции, които предлага Баня Стил и направете информиран избор за Вашето помещение.