Смесители за баня – съвременната необходимост

Грижата за хигиената и здравето на човека датира още от древните египтяни, които са известни със своите хигиенни навици и грижа за кожата. Те се къпели често и са използвали най-различни масла в козметиката си - навици, които изпреварвали времето си за много други цивилизации.  С развитието на човечеството, все повече се засилвала необходимостта и желанието за чистота, която неизменно е свързана с доброто здравословно състояние. С времето се появили обществени къпални, в които хората се събирали, разговаряли като същевременно извършвали различни процедури за здраве и красота.
В днешните времена всяко домакинство разполага със собствено кътче, в което да се погрижи за себе си, като същевременно с това да релаксира. Именно поради тази причина функцията на банята не се е изменила с времето, за разлика от нейния облик и достъпност.
Видът на банята е от изключително значение и всеки елемент в нея може да повлияе както положително, така и негативно, и смесителите за баня не правят изключение. В следващите редове ще се запознаем по-подробно с техните специфики и свойства.
Най-общо казано, смесителите за баня се делят на няколко групи – смесители за мивки, смесители за душ, смесители за биде, смесители за вана, термостатични смесители, смесители за вграждане, смесители за вана и душ. Като вид, обаче, смесителите за баня могат да варират в зависимост от типа на монтажа, материалите, от които са изработени, покритието, механизмите на затваряне, различните функции за пестене на вода и предпазване от изгаряне и т.н.
В тази статия ще разберем какво представляват различните видове смесители за баня и защо те са една неизбежна съвременна необходимост.
В зависимост от монтажа, днешните смесители за баня могат да се разделят на стенни и стоящи. Стенните смесители са тези, които се монтират в самата стена, докато стоящите се монтират на самото твърдо тяло (мивка или биде). Т.нар. термостатични или термостатни смесители за баня предлагат удобството да нагласим сами налягането на водата и нейната температура. Някои съвременни смесители притежават и функция за определяне на граница за достигане на максимална температура на водата, с цел намален разход на енергия и превенция на злополуки, и изгаряния. 
От гледна точка на материалите днешните смесители за баня се изработват от никел, месинг, бронз и хром. Хромираното покритие е широко разпространено и търсено, тъй като то възпрепятства образуването на водни петна от капки и неговото почистване е по-лесно.
Механизмите на затваряне при смесителите също са важна част, която заслужава внимание. Като цяло, те се делят на два вида: каучуков и керамичен. При каучуковия механизъм съществуват каучукови уплътнения, които спомагат за затварянето на смесителя. Особеностите на този вид затваряне са, че съществува възможност от износване и изхабяване на самите уплътнения.  Керамичният механизъм, от своя страна, съдържа затварящи и приплъзващи се механизми, които осигуряват плътно затваряне.
Съвременните смесители за баня предлагат най-различни функции като ColdStart и ColdBody, например. Първата функция позволява потичането на студена вода, когато ръкохватката на смесителя е в средно положение. Тези смесители могат да бъдат разпознати по това, че синият индикатор за студена вода се намира в средата, а не в края. Втората функция, още известна като Save Touch, не позволява нагряване на самото тяло на смесителя, като по този начин спомага за предотвратяването на изгаряния, особено при малките деца.
Различните дизайни и цветове при смесителите за баня могат да задоволят всеки вкус и всяка нужда. Например, двуръкохватковите смесители могат да постигнат красив ретро вид на самата баня, докато едноръкохватковите могат да създадат чувство за елегантност. Електронните смесители, от своя страна, могат да постигнат една доста семпла и изчистена визия.
Независимо от вида, функциите, дизайна, материалите и механизмите, смесителите за баня са неразделна част от добре изградената водопроводна система и от добрия цялостен облик на помещението. Днешните смесители за баня са произведени така, че умело да ни спестят време, усилия и неудобства. Поради тази причина, изборът на точния смесител би оправдал подобна ивестицията.