Смесители за кухня - лесни съвети за поддържане на добра хигиена

Кухнята винаги е била притегателната сила в едно жилище. В нея се извършват много от ежедневните ни дейности – готвене, миене на чинии, пускане на пералня и др. И тъй като тези дейности неминуемо носят след себе си определено количество замърсяване, е от изключително значение да поддържаме добро ниво на хигиена в това помещение. Това включва редовно почистване на плотовете, сушилника, мивката и, разбира се, смесителя. Ако не искаме болести и неразположения, трябва да отделим нужното внимание на хигиенизирането в кухнята. Друга причина да го направим е, че правилното почистване ще ни гарантира продължителен блясък и живот на кухненското оборудване. Нашите смесители за кухня са едни от най-мръсните предмети в кухнята. Това не е никак изненадващо, вземайки предвид факта, че повечето пъти пипаме смесителя с мръсни или мазни ръце. Това налага неговото почистване след употреба, което, нека си признаем, понякога пропускаме. В днешната статия ще разгледаме няколко начина за поддържане на чистота при днешните смесители за кухня.
Как правилно да почистваме съвременните смесители за кухня? Следвайте тези лесни съвети за перфектни резултати:
1.  Забравете за силните препарати, които съдържат белина, оцетна или хидрохлоридна киселина. По този начин има опасност да повредите покритието на смесителя.
2.  Избягайвате и силно абразивните препарати, които съдържат големи твърди частици, за да запазите покритието здраво и бляскаво за дълго.
3.  Избягвайте много твърди и груби гъби за почистване, за да не надерете смесителя.
4.  Винаги следвайвате инструкциите на производителя, когато използвате почистващи препарати. Избягвайте да ги смесвате, тъй като има вероятност да се получи нежелана химична реакция.
5.  Не пръскайте почистващия препарат директно върху смесителя. Тук е редно отново да се доверим на производителите и да прочетем инструкциите за употреба.
6.  Препарати, които съдържат лимонена киселина се справят бързо и лесно с петната от варовик.
7.  Не използвайте огромно количество от препарата, тъй като после ще трябва да отделите повече време за изплакване.
8.  Използвайте меки гъби, памучни или микрофибърни кърпи за щадящо и ефектнивно почистване.
9.  За да избегнете следите от капки, забърсвайте смесителя със суха и мека кърпа след почистване.
10.  Не забравяйте да почиствате и дюзите на смесителя. Някои смесители притежават специална технология за почистване, при която е нужно само да потъркате дюзите с пръст, след което да пуснете водата. Друг начин за почистване на дюзите е да ги свалите от смесителя и да ги поставите в съд с препарат с лимонена киселина.
11.  И не на последно място – използвайте ръкавици, за да запазите покритието, което предпазва Вас – Вашата кожа.
При избора на смесител за кухня, освен външния вид, размера и функционалността му е редно да разгледаме материалите, от които е направен, както и да обърнем внимание на неговото покритие. Несъменено хромираното покритие, което предлагат днешните смесители за кухня улеснява почистването, предпазва тялото и поддържа добрия външен вид за по-дълго.
В днешната статия разгледахме няколко простички и лесноприложими техники за правилно и ефективно почистване на съвременните смесители за кухня. При правилно следване ще си осигурите чистота, блясък и здрави смесители за дълъг период от време.