Смесители за кухня – важният акцент в съвременното кухненско обзавеждане

За да бъде една кухня функционална и практична, е важно всеки елемент в нея да бъде внимателно подбран. По този начин се гарантира комфорта и удоволствието на всеки, който я използва. Несъмнено един от най-важните елементи се явява смесителят за кухня. Избран съобразно конкретната кухня и нужди на домакинството,  той е гаранция за дълга и надеждна експлоатация. В следващите редове ще се спрем на най-съществените аспекти, които трябва да имате предвид, когато говорим за съвременни смесители за кухня.
Новите тенденции в интериорния дизайн на кухнята налагат и нова визия на самите смесители. Едноръкохватковите смесители за кухня почти изцяло са заменили двуръкохватковите модели. При тях само с едно движение може да настройте желаната температура и дебит на водата. Съвременните смесители за кухня имат керамичен затварящ механизъм, който гарантира безпроблемно управление години наред. Така се избягва риска от протичане на самия смесител. Керамичната глава гарантира оптимално удобство и безопасност. Плавното управление на съвременните смесители за кухня се дължи и на една специална технология, известна под наименованието „SilkMove”. Тя гарантира прецизен контрол над дебита и температурата на водата. Технологията се състои от специални керамични дискове, които са покрити със специален тефлонов лубрикант, за да осигурят движение без триене. По този начин се минимизира износването в следствие на механично триене. Технологията “SilkMove”гарантира гладко и безпроблемно управление като в първия ден, дори след 15 години.
Някои модели смесители за кухня имат и технология “ColdStart”, при която при средно положение на ръкохватката тече студена вода. Това е една интелигентна комбинация между лесен контрол и пестене на енергия. При средна позиция на ръкохватката тече само студена вода, което избягва нейното ненужното затопляне. При необходимост от топла вода , ръкохватката се завърта и настройвате желаната температура. Замисълът на технологията е свързан с идеята да не използва топла вода, когато не е необходимо, като по този начин се пести енергия.
Много от последните модели смесители за кухня имат технология „EcoJoy”. Тя намалява разхода на вода и енергия, без да прави компромис с удоволствието от съприкосновението с водата. По същество водната струя се обогатява с въздух като по този начин се пестят водни ресурси, но без това да е за сметка на качеството и удобството.
В съвременните производствени практики е залегнало изискването да се използват безопасни сплави и метали при производството на смесители за кухня. Голяма част от новите модели имат обозначението „Zero”. Това означава, че тялото на батерията не отделя олово, осигурявайки чиста и безопасна вода.
Практичност и функционалност са двата аспекта, които са от изключително значение. Ето защо много модели смесители за кухня са със специален издърпващ се шлаух. Той дава по-голяма свобода на движение и е особено полезен ако мивката е с две корита. Тези смесители могат да имат и специална душ глава, подобна на ръчния душ. Тя е с по-голям диаметър от стандартните аератори и улеснява значително процеса по миене на съдове или плодове и зеленчуци.
Съществуват и серии смесители за кухня, които са специално предназначени за монтиране под прозорец. Техният нестандартен дизайн позволява непосредственото им монтиране пред прозорец без да се възпрепятства неговото отваряне и затваряне. При този тип смесители за кухня рамото се прибира и изважда чрез издърпване.
Визията на смесителят също не е за подценяване. Освен широко разпространените хромирани модели, на пазара все по-често предлагат модели с различни цветове. Цветните смесители за кухня създават една напълно нова и различна обстановка. Те придават уют и чар на цялото помещение. Тези смесители имат специално висококачествено цветно прахово покритие, което гарантира добрата визия на смесителя с години напред.