Смесители за кухня – иновации и функционалност

Кухнята е едно от местата, чийто освежителен ремонт е свързан с много вълнения и емоции. За да се превърне пространството в удобно и функционално, е важно да се съобразят редици аспекти сред които  - шкафове, плот, мивка, електроуреди и тяхното разположение в пространството. Несъмнено един от най-важните елементи е кухненският смесител и неговият правилен избор. Той ще подобри функционалността в това пространство и ще направи престоя в кухнята истинско удоволствие.
Когато говорим за съвременни смесители за кухня, няма как да не отчетем безбройните иновации настъпили в този бранш през последните години. В следващите редове ще обърнем внимание на най-важните и впечатляващи технологични обновление настъпили в сектор смесители за кухня.
Несъмнено през последните години стоящите смесители за кухня, изместват моделите изискващи монтаж на стена. Те дават по-голяма свобода и минимизират количеството вода, което се изпръсква извън мивката. Най-новата тенденция сред съвременните смесители за кухня е те да бъдат с издърпващ се чучур. Това дава по-голяма възможност за боравене със самия смесител и позволява самите Вие да бъдете по-гъвкави в кухнята. Подобен тип смесители за кухня са чудесен избор, ако кухненската мивка е с две корита. Част от моделите с изтеглящ се чучур имат глава тип душ. Тя осигурява по-голяма и равномерна струя и съдейства за обогатяване на водата с въздух.
За разлика от по-старите модели смесители за кухня, философията при производството на съвременните модели е свързана с икономия на водни ресурси. Всички съвременни смесители за кухня имат дебитен ограничител и функции EcoSmart или EcoFriendly, която съдейства за пестене на вода. Обогатяването на водата с въздух, т.н. технология AirPower, прави именно това. Чрез нея се гарантира равномерна водна струя и максимална функционалност при минимум разход на водни ресурси.
Друга важна иновация свързана с производството на съвременните смесители за кухня е технологията ColdBody. Тя не позволява нагряване на тялото на самия смесител, което предотвратява и риска от опарване. Тази функция е особено полезна, ако в дома Ви има малки деца, тъй като с нея може да бъдете спокойни, че риска от изгаряне чрез допир до тялото на кухненския смесител на практика изчезва. Друг любопитен факт свързан с модерните смесители за кухня е, че те имат специално покритие, което запазва добрия им външен вид за по-дълго. По този начин той винаги изглежда с блестящо покритие и безупречна визия. Освен за добрия външен вид, специалното покритие на кухненските смесители играе и друга важна роля. То не позволява натрупване на котлен камък или ако минимално количество все пак се отложи по повърхността – съдейства за лесното му и бързо отстраняване.
Тъй като разположението и дизайнът на всяка кухня е различено, много често се получава така, че самият смесител се налага да бъде под прозореца. Това представлява едно голямо затруднение, тъй като изключително внимателно трябва да се съобрази височината на смесителната батерия с височината на прозореца. При съвременните смесители за кухня този проблем напълно изчезва. Голяма част от водещите производители в бранша създават серии смесители за кухня предназначени специално за монтаж под прозорец. При тези модели има възможност да се регулира височината на смесителя, което е едно огромно улеснение. Това дава и по-голяма свобода при избор на самия смесител. Той отново може да бъде висок и при необходимост (отваряне и затваряне на прозореца) просто да се регулира неговата височина.
Модерните смесители за кухня отдаван са надрастнали функцията си просто да осигуряват равномерен воден поток. Те са начин да се придаде на кухнята акцент и определен интериорен стил. Ако сте привърженик на нестандартните решение, може да се спрете на цветни смесители за кухня. На пазара се предлага огромно разнообразие от цветови модели с матиран или гланциран завършек. Могат да се открият дори модели смесители за кухня, които са с фотолуминисцентно покритие. Така дори осветлението в кухнята да е изгасено, те излъчват нежно сияние, което няма как да остане незабелязано.
Огромното разнообразие от смесители за кухня на пазара позволява да изберете най-подходящия вариант и да го съобразите не само със спецификите на Вашата кухня, но и със собствените си предпочитания за дизайн, функционалност и цвят.