Стъклени плочки и стъклени подове

Стъклените плочки се изработват от стъкло с висока здравина (якостта на огъване според изискванията на европейските норми трябва да бъде най-малко 27 Мра.)

В сравнение със стандартните керамични плочки, мразоустойчивостта на стъклените е по-голяма. Те остават без промяна на качествата си повече от 50 цикъла на редуване на положителни и отрицателни температури. Комбинации от стъклени плочки освен като елементи от фона, могат да бъдат използвани и като допълнение на оригинални декоративни бордюри. Материалът е подходящ, както при външното оформление на сградите, така и при дизайна на интериора на помещенията с разнообразно предназначение: кухни, бани, коридори и фоайета, дневни и зали от различен тип. Особено полезен се оказва материалът за приложения, където се изисква високо ниво на чистота и хигиеничност, като например в обществени басейни и
зоните около тях.

Стъклените плочки се полагат на фуга, не по-малка от 2 мм, а когато става дума за облицоване на големи площи (над 60 кв. м), технологията препоръчва да се осигурят компенсационни фуги на всеки квадратен метър. При по-големи фуги (10-20 мм), зоната на връзката се усилва с полиуретанов шнур и в последствие се запълва с еластичен строителен разтвор.

Прозрачните елементи в деликатни нюанси, цветното матирано стъкло, както и плочките с необичайни оптически и визуални ефекти притежават наистина несравними естетически свойства като архитектурен елемент. За това спомага и многообразието от оригинални идеи, използвани в продуктовото разнообразие от стъклени плочки. Някои производители залагат на играта на светлината, като предлагат плочки със сложна пространствена структура, които пречупват и отразяват светлинните лъчи, създаващи интересни визуални ефекти. Ако плочките са гланцирани и релефни, се постига ефект на преливане на цветовете. Особено ярко се открояват кристалните елементи с фрагменти от скъпоценни метали, с неравни краища
и сложни преливки на цветове.

Стъклената плочка се съчетава чудесно с метали, керамика, дърво и камък, като така се доказва като универсален материал. Друго неоспоримо предимство е, че с нея се работи много лесно, като основното условие за устойчивостта на интериорните решения със стъклените плочки е използването при полагането им на високоеластичните лепила, препоръчани
от производителя.

Все по-често инвеститори на мащабни проекти и собственици на къщи и апартаменти изненадват гостите си с необичайни изискани на вид стълбища с прозрачни стъпала или помещения със стъклени подове. Последните често се превръщат в своеобразна витрина или хранилище на артефакти. Впечатлението, което създават намиращите се под прозрачното стъкло предмети е още по-силно, ако към картината се добави и оригинално осветление.

Разбира се, изграждането на прозрачен, стъклен под неизменно е свързано с точно изчислена, специална конструкция на използваните елементи. Тя обикновено се състои от стъклен панел  и метална рамка. Стъклените панели се изготвят от обработено или обикновено стъкло с дебелина 6-12 мм или от многослойно ламинирано стъкло и метална рамка. А за подобряване на устойчивостта на износване и предотвратяване появата на драскотини, горният слой се прави от закалено стъкло.

Сред най-разпространените решения при декорации на подове в частни и обществени сгради са така наречените стъклени „прозорци“. Технологията за изграждане на такъв елемент е сравнително проста – в пода се обособява ниша или, при обратния подход, нивото му се повишава, превръщайки го в своеобразен подиум с височина 10-15 см. По периметъра на бъдещия „прозорец“ се монтира стоманена рамка. След това се оформят дъното и ограждащите стени, поставят се светлини и се запълва „изложбената платформа“ с различни, подходящо аранжирани предмети. Това могат да бъдат морски камъни, риби и мотиви, антикварни предмети, аранжировки от цветя или нещо друго, което изглежда подходящо в зависимост от обстановката. След поставянето на предметите върху рамката с помощта на специални изолиращи подложки се поставя стъклото.

Ако стъкленият под се изгради под формата на ленти по периметъра на помещението, се създава визуално усещане за по-големи размери на всяко помещение. Допълнителната светлина може да разсее тъмнината в ъглите и да създаде усещане за простор и ефир.

Стъклото е приложимо за подове на всякакви помещения, но при изграждането на стъкления под трябва да се вземат предвид особеностите на експлоатацията. Ако например става въпрос за баня, дори ако стъкления елемент е малък по размери, е редно да се изгради дренажна система и да се предвиди защита от кондензация. Това, разбира се, ще доведе до значително увеличение на разходите по изграждането на пода.

Като цяло, не съществува единна рецепта за подовете от стъкло – към всеки отделен проект трябва да се подхожда с отчитане на конкретните особености.