Стъклокерамични мозайки – разнообразие от цветове, форми и текстури


|

Стъклокерамичната мозайка разкрива красива и богата палитра от цветове, както и възможността да я декорираме по-свой начин. Тя е характерна с нейната водоустойчивост и изолационни свойства. Поради този факт е чудесен избор за полагане в бани, кухни, басейни и други. Също може да бъде използвана за покриване на извити повърхности като колони и арки.
За първи път стъклокерамичните мозайки са прилагани за изграждането на дворци в Месопотамия. Използвани са геометрични фигури, които са боядисвани в бяло, черно и червено. Тези плочки най-често са приложими под формата на квадрат със страна 1.2 и 5 см, но могат да се произвеждат в правоъгълна, овална и ромбоидна форма.
В наши дни се е подобрила техниката и стайлинга на обработка.
Стъклокерамичните мозаечни плочки притежават всички положителни качества на материала, от който е направена (здравина, устойчивост, здраво залепва върху бетон, метал, дърво и измазани повърхности и влагоустойчивост). В допълнение към изброените свойства е ценен и метода за създаване на художествени орнаменти и рисунки.
Технологията за изработване на плочките е използването на специален грунд, свързващо вещество или лепило за полагане, основата се подготвя, изравнява и почиства. Маркировката след това се нанася върху стената и се избира лепило, което съответства на определената плочка. Ако използвате тъмно лепило, трябва да знаете, че то ще промени цвета на полупрозрачната плочка. Лепилото се нанася върху стената с фин гребен. След ден два, когато лепилото изсъхне, шевовете се пълнят със строителна фугираща смес. Оставя се сместа да бъде бяла или в тон с плочката.
Ако решите да приложите стъклокерамичните плочки във Вашата баня трябва да знаете няколко факта преди да разработите интериорния дизайн.
Използвайте мозаечни плочки за визуално разширяване на пространството. Може да разделите стените и пода с различни мозайки, като материалът и цветовете могат да варират.
Ако облицовате напълно Вашата баня, тя ще изглежда пренатоварена. Затова се препоръчва една или две стени да бъдат направени обикновени. Правоъгълните плочки от мозайка, когато са подредени хоризонтално изглеждат изключително красиви. Хубаво ще е да завършите кръгли повърхности с мозайка, като така ще подчертаете банята, мивката, рафтовете и нишите. Стъклокерамичните мозайки изглеждат невероятно в комбинация с лъскав таван, LED осветление.
Мозаечната украса е изключително старателна работа, която отнема много време, затова често се комбинира с керамика. Тя ще изглежда по-впечатляваща на фона на монофоничната основа на стените, пода и тавана.
Предимно за бани дизайнерите избират бели, сини и пастелни нюанси.
Когато избирате цветовата гама, трябва да обърнете внимание на общата концепция на дизайнерския проект и трябва да се обърне внимание на следните нюанси.
Мозайка, която е лишена от пъстрота, създава спокойна атмосфера, която я прави декорацията уникална. Може да изберете един цвят или преход от един нюанс към друг. Комбинация от няколко цвята в хаотичен ред е пикселна мозайка.
За основа често се избират флорални мотиви, геометрични или флорални елементи, предавайки енергията и свежестта на природата.
За завършек на Вашата баня, вземете готови блокове с модел или нанесете мозайка според интериорния дизайн.
Стъклокерамичните мозайки са най-доброто решение за създаване на стилен и модерен интериор за баня, където може да започвате деня с добро настроение.

Популярни тагове

{news_tags}