Съвременните мебели за баня – модерен и функционален дизайн

Колко време прекарваме в банята си? 20 минути за сутрешен душ или двойно повече за отпускаща вана. Банята е помещението, в което се зареждаме с енергия за напрегнат ден или разпускаме след един такъв. Ето защо е важно да изберем мебели за баня, които да ни радват и вдъхновяват да живеем по-пълноценно. Да съчетават красотата с практичност, за да направят времето в банята специално. Защото дребните детайли като плавното затваряне на вратичките на шкафовете, мекото LED осветление и изпълнената с пара душ кабина имат значение. Трябва да изберем обзавеждане за баня, което да пасва на нашия живот и стил, за да можем да се погледнем в огледалото и да си кажем, че сме направили най-доброто за себе си и семейството си. 
При избора на мебели за баня трябва да се обърне  огромно внимание на тяхното качество, практичност и отлична визия. В следващите редове ще се спрем на най-важните неща, които трябва да имате предвид, когато Ви предстои закупуване на мебел.
На пазара се предлагат два вида мебели, в зависимост от материала, от който са изработени – МДФ и ПВЦ. МДФ мебелите са изработени от влагоустойчив материал. Те са предназначени за влажни места, но без да се подлагат на директна водна струя. МДФ материалът, използван за изработката на мебели за баня, се обработва със специални грундове и бои, които му придават допълнителна устойчивост срещу влагата. Предимството на този вид мебели е, че самият материал позволява създаването на по-заоблени и нестандартни форми, които ще придадат на помещението по-интригуващ и стилен акцент.
Другият популярен вид мебели за баня са тези, които са изработени от ПВЦ. Този материал се характеризира с висока влаго- и водоустойчивост. Както МДФ, така и ПВЦ материалът е обработен със специални бои и лакове, които засилват неговите характеристики и гарантират, че в процеса на експлоатация мебелите няма да се раздуят или увредят. ПВЦ мебелите са по-предпочитания вид мебел, тъй като е възможно в по-малки и тесни бани част от тях да бъде изложена директно на водна струя.
Съвременните мебели се отличават с редица нововъведения, чиято цел е да направи предстоят Ви в банята по-приятен и ползотворен. Едно от предимствата на новите мебели за баня, които се налагат през последните години, е че те са конзолни или така наречените висящи. Те се монтират директно на стената, като спестяват доста пространство в банята и създават усещане за динамика и разчупеност. Друго предимство, отличаващо се през последните години, е при горните шкафове. Голяма част от горните шкафове за баня са с LED осветление, гарантиращо добра видимост по всяко време. При по-съвременните модели стандартния контакт е заменен с инфрачервен сензор за включване и изключване на осветлението. Този сензор е изключително чувствителен и при приближаване на шкафа, осветлението се включва, а при отдалечаване се изключва. При други модели пък има тъч бутон, който регулира силата на светлината. Несъмнено има редица удобства, които ще улеснят ежедневието Ви максимално. Една от предпочитаните иновации при модерните мебели за баня е технологията „soft close”. Това е функция, която осигурява плавното и безпроблемно затваряне на шкафовете. Така се избягва опасността от силно затваряне или трясване на вратичките, което би могло да доведе до деформации. Производителите използват този механизъм както за горни, така и за долни шкафове.
Несъмнено мебелите за баня спомагат за по-лесната организация в мокрото помещение. Именно заради това трябва да се стремим към най-доброто. Сами се убедихте, че дори най-малките детайли са от огромно значение и колко много проблеми могат да ни спестят те. Освен практични и функционални, модерните мебели за баня трябва да носят със себе си стил и елегантност, да ни радват и удовлетворяват от избора, който сме направили.