Съвременните мебели за баня – потребност или каприз?

Въпреки, че Коледа отмина, празничното настроение все още ни държи, не само защо сме затрупани от куп подаръци, а защото това е времето от годината, когато светът се забавя, работата става все по-малко важна и ние искаме да прекараме време със семейството си и приятелите. Приятна компания на закрито, вкусна храна и греяно вино, дъх на канела, запалена камина и удобни мебели. Искаме да създадем един великолепен комфорт и топло усещане в дома си, като го превърнем в стилно и уютно кътче.
Най-често цялата магия на празниците се случва във всекидневната, където всички от семейството и приятелите се събират на сладки приказки, поседнали на удобния мек диван около запалената камина. Но цялата празнична еуфория понякога ни идва в повече, настъпва момент, когато искаме да останем сами със себе си, да се отпуснем и да направим равносметка за изминалата година. А кое е мястото, което ни предоставя това уединение? Точно така, това е банята! Какво по-приятно от  това, мокрото помещение да ни предоставя същия уют и комфорт, който ни дава и всекидневната. За да превърнем банята в модерно и стилно място е от огромно значение какви мебели за баня ще подберем.
На пазара се предлагат два основни вида мебели за баня в зависимост от материала на изработка – ПВЦ и МДФ. МДФ мебелите за баня са изработени от влагоустойчив материал. Те са предназначени за влажни места, но без да бъдат излагани на директна водна струя. МДФ материалът се обработва със специални грундове и бои, които му придават допълнителна здравина и устойчивост срещу влага. Едно от предимствата на МДФ мебелите е, че естеството на материала позволява създаването на по-заоблени и нестандартни форми. Това прави възможно производството на мебели с интригуващи и впечатляващи дизайни, които изцяло да променят интериора на мокрото помещение и да го превърнат в истинско райско кътче.
Другият популярен вид мебели за баня са тези, изработени от ПВЦ материал. Той се характеризира с висока влаго- и водоустойчивост. Благодарение на това, мебелите могат да бъдат излагани на директни водни пръски без това да доведе до тяхната деформация. Именно специалните бои и лакове, използвани при обработката на този вид мебели, засилват техните качества и гарантират, че в процеса на експлоатация те няма да се раздуят.
Разнообразието от мебели за баня на пазара е възможност да направим най-точния подбор от отделни части или цял комплект, който да отговаря на изискванията на помещението. През последните години особено много се налагат конзолните или така наречените висящи мебели за баня. Те се монтират директно на стената, като осигуряват повече пространство в банята. Също така създават усещане за динамика и раздвиженост в помещението. По този начин се спестява доста време при почистване на самата баня, тъй като при тях липсват крачета, които са характерни за стандартните модели. Ако банята е малка идеалният вариант е комбинацията между конзолен шкаф с огледало или горен шкаф. Ако пространството Ви позволява, за допълнително удобство можете да комбинирате с колона, спомагаща по-лесната организация на тоалетните принадлежности.
Модерните мебели за баня се отличават с редица нововъведения, чиято цел е да направят престоя ни в банята по-ползотворен и приятен. Голяма част от горните шкафове за баня са с вградено осветление или LED лунички, които осигуряват добра видимост по всяко време. При по-съвременните модели стандартния контакт е заменен с инфраред за включване и изключване на осветлението. Този сензор е изключително чувствителен и при приближаване към шкафа осветлението се включва, а при отдалечаване се изключва. Някои модели разполагат със специален тъч бутон, чрез който може да се регулира силата на светлината. Несъмнено една от най-предпочитаните иновации при съвременните мебели за баня е технология “soft close”. Тя осигурява плавно и безпроблемно затваряне. Така се избягва опасността от силно затваряне или затръшване на вратичките, което би довело до тяхната деформация. Производителите на мебели за баня прилагат функцията “soft close” при производството на горни и долни шкафове, както и колони.
Несъмнено иновациите при изработката на мебели за баня са много. Важно е да открием това, което напълно ще удовлетвори нашия и вкус и претенции.