Съвременните смесители за баня – модерната елегантност - част I

Банята е едно от най-важните и интимни места във всеки дом. Място, в което да се отдадем на пълен релакс след тежкия и изморителен ден или място, което да ни зареди с енергия за едно напрегнато и тежко ежедневие. Нейната роля, като място за почивка на тялото и сетивата, е ключова за нашето добро здраве и самочувствие. Точно поради тази причина, без значение дали е по-семпла или по-луксозна, функционалността трябва да е акцентът около новата ѝ визия. Много е важно да сте наясно какво точно искате да промените, към какво точно се стремите в нейното обзавеждане. Все пак банята изразява индивидуалния стил и характер на всеки един от нас. Реновирането на банята е голям проект, към който не трябва да подхождаме с лека ръка, дори най-малките и незначителни на пръв поглед детайли, са ключови за нейното безупречно обзавеждане.
Несъмнено елементите, към които хората подхождат с пренебрежение, са смесителите за баня. Макар „дребни“ и „незначителни“ тяхната роля е от особена важност за обзавеждането на банята. Съвременните смесители за баня изпълняват най-важната и ключова задача – да снабдяват банята с подходяща на температура вода.
В днешно време обаче, за всички, ценящи красотата и естетиката в дома си, модерните смесители за баня не са просто устройство за спиране и пускане на водата, а оригинален елемент от интериора на банята. Разбира се външният вид не трябва да е за сметка на функционалността. За да избегнем този момент е важно да сме добре запознати със спецификите, които предлагат съвременните смесители.
Продуктовата гама смесители за баня е изключително колоритна. Те се делят на няколко групи – смесители за мивки, смесители за душ, смесители за вана, термостатични смесители, смесители за вграждане, както и смесители за вана и душ. Категорията смесители за баня включва и огромно разнообразие от видове по отношение на монтаж, конструкция и материали за изработка, брой ръкохватки. Именно заради това трябва да следваме определени стъпки, които да ни доведат до идеалния за нас модел.
Нека да обърнем по-особено внимание на смесителите за мивка. На първо място при избора на батерия, е вида на монтажа – дали да се извърши на самата мивка или на стената. Стенните смесители за баня отдавна не се радват на същата популярност, както в близкото минало. Причините за това са не само ограниченията в самия дизайн, но и липсата на удобство при използване. Именно заради това повечето от нас избираме стоящите модели смесители за баня.
Друг фактор, който спомага избора ни на смесител, е броя на ръкохватките. Предпочитан модел си остават едноръкохватковите смесители за баня. Причината за това несъмнено е удобството при употреба. При едноръкохватковите модели, за да включите или да прекратите подаването на водата е достатъчно само едно движение на ръката. Температурата и силата на водната струя се регулират автоматично, без каквито и да е сложни операции. Именно по-бързото достигане на температурата ги прави по-икономични. Освен предимствата във функционалността, те предлагат красив дизайн, лесно адаптиращ се към всеки тип баня.
Двуръкохватковите смесители за баня също предлагат своите предимства и характеристики. Много важно предимство при тях е, че могат да бъдат поставяни на желаната от нас височина. Всички модели двуръкохваткови смесители за баня са оборудвани с въртящ се чучур, който лесно може да бъде подменен при нужда. Но по-бавната настройка на температурата на водата е ключов момент, който поставя двуръкохватковите смесители на по-задни позиции от едноръкохватковите.
Други особености, по които се различават съвременните смесители за баня, са конструкция, качество, форма, функции, цвят, покритие. Но всичко това ще разгледаме в част II.