Съвременните смесители за кухня – модерен и функционален елемент

В живота на всеки стопанин кухнята заема специално място. Малък празник, чай за гости или бира с приятели – всичко това е кухнята. Независимо от размера, ние можем да направим това място най-стилното, комфортно и функционално. Но преди всичко, кухнята трябва да бъде най-подходяща за предназначението си – трябва лесно да се приготвят ястия в нея, лесно да се измива посудата и най-важното - всичко това да успее да се съчетае с визията ѝ. Несъмнено един от елементите, които оказват огромно влияние върху визията и функционалността на кухнята, това е смесителят. Но знаем ли всъщност е какво е смесителя за кухня или само сме чували, но не сме запознати с основната му функция? Смесителите за кухня представляват механизъм за смесване на топла и студена вода, и определят силата на водната струя. Водещите производители постоянно усъвършенстват продуктите си, с цел постигане на максимален комфорт, хигиена и естетика. Категорията смесители за кухня  включва голямо разнообразие от видове по отношение на монтаж, конструкция, материали и функционалност. В зависимост от монтажа, съвременните смесители за кухня се делят на два вида – стенни и стоящи. Смесителите за стенен монтаж отдавна не се радват на същата широка популярност, както в близкото минало. Причините за това са не само ограниченията в самия дизайн, но и липсата на удобство при ползване. Стенните смесители за кухня се различават по броя ръкохватки (една или две), разположението на чучура (отгоре или отдолу на батерията). Всички стенни модели са с въртящ чучур, независимо дали са едноръкохваткови или двуръкохваткови. Един от най-големите недостатъци при този вид смесители е условието за прокарване на изводи до стената, които в последствие налагат ограничения при монтажа.
Разнообразието при стоящите смесители за кухня е значително по-голямо. Предимството при този вид смесители се свързва с това, че са много удобни при ползване. Монтират се невероятно бързо и лесно над мивката, което осигурява достатъчно пространство за измиване на всякакви по-обемисти съдове, за разлика от някои други модели, които не позволяват измиване на ръцете без напръскване на всичко наоколо.
Най-често стоящите смесители за кухня са с една ръкохватка, със завъртането на която настройвате желаната температура и силата на водната струя. Именно бързото достигане на желаната температура ги прави по-икономични, а в днешно време това е много важен фактор, който да наклони везната при избора, който правим.
Разбира се двуръкохватковите смесители за кухня също предлагат своите предимства и недостатъци. Всеки един модел е оборудван с въртящ се чучур, който може да бъде подменен с лекота при нужда. Един от значителните недостатъци на двуръкохватковите смесители за кухня е по-бавната настройка на желаната настройка.
Определящ фактор по отношение на конструкцията е наличието на керамична глава. Тук е много важно да се отбележи, че всеки смесител е оборудван с този комппонент. Основната и главна задача на керамичния затварящ механизъм е да осигури допълнителна здравина и устойчивост на батерията, предотвратявайки нежелани течове.
Друг важен фактор, който впечатлява потребителите, е технологията ColdStart. Тя гарантира, че при първоначално пускане на батерията, когато ръкохватката е в средно положение, ще потече студена вода. Основната задача на този механизъм е да не се използва топла вода ако това не е необходимо.
Друг фактор при съвременните смесители за кухня, който ще привлече вниманието Ви, е функцията Coldbody. Задачата, която е заела тази технология, е да поддържа тялото на смесителя студено, независимо от температурата на течащата вода.
Още една категория при модерните смесители за кухня, са тези модели с изтеглящ се душ. Основното предимство на този вид смесители е допълнителния шлаух, който позволява изтегляне на чучура и дава свобода на движението при измиване на посудата.
Нека не забравяме, че освен с функционалност, съвременните смесители за кухня привличат нашето внимание с изящната си визия. За да бъде един смесител бляскав и лесен за почистване, той трябва да бъде с хромирано покритие.
Разнообразието сред модерните смесители за кухня наистина е огромно. Нека обаче не забравяме, че какъвто и избор да направим, най-важно е той да задоволява, както нашите потребности, така и тези на цялото ни семейство.