Съвременните смесители за кухня – пример за безупречно качество и стил - Част I

Независимо дали готвите в просторна пълна с гранит стая в предградията или в уютно кътче в града, кухнята е мястото, където се случват добрите неща. Пробват се рецепти, овладяват се умения и се раждат вкусни ястия. Кухнята означава нещо различно за всеки един от нас. За някои това е мястото, където се засища глада, където ястията се приготвят след дълъг ден, след което бързо се поглъщат, вероятно още докато сте прави на плота. За други, тя е място за изкуство, открития и експерименти, където следваме стъпките на Джулия Чайлд и живеем живот, изпълнен с горещи тигани, нагорещени фурни и остри ножове. Независимо къде попадате в спектъра на готвенето, трябва да сте от хората, които държат на доброто качество и на функционалността.
Нанасяйки се в първия си апартамент, купувайки си първата къща, или най-после правейки пълна промяна в кухнята, е от огромно значение какво обзавеждане ще подберете, за да бъде тя комфортна и практична. Добрата организация и редът в кухнята са едни от най-трудните за постигане, тъй като там има толкова малки неща, на които трябва да се обърне внимание. Едно от нещата, които заемат най-малко място в кухнята, но са с голямо значение за нашето удобство и комфорт, това е смесителят за кухня.
Мина времето, когато смесителите за кухня се използваха само като техническо устройство за снабдяване с вода. Сега те са неразделна част от обзавеждането на съвременната кухня, за да бъде тя практична и удобна. Точно поради тази причина производителите на смесители за кухня постоянно усъвършенстват продуктите си с цел постигане на максимален комфорт, хигиена и естетика.
Категорията смесители за кухня включва голямо разнообразие от видове по отношение на монтаж, конструкция, материали за изработка и функционалност. Съвременните смесители за кухня се произвеждат от метални сплави, керамика и пластмаса. Материалите влияят на цената, практичността и безопасността на смесителя. Корпуса на батерията най-често се прави от метална сплав, обикновено от месинг или бронз, но някои дизайнерски модели се произвеждат от неръждаема стомана. Най-често използваният материал при изработката на смесители за кухня е хромът. Той се смята за най-издръжливия и хигиеничен елемент за производство на смесители. Именно такива смесители за кухня са най-малко податливи на минерални отлагания, в противен случай по тях остават петна и трябва често да се мият и почистват. Хромираното покритие придава невероятен блясък и изящност на батериите, като съдейства за запазване на добрия им външен вид за по-дълго време.
В зависимост от монтажа, съвременните смесители за кухня се делят на два вида – стенни и стоящи. Смесителите за стенен монтаж отдавна не се радват на същата популярност, както в близкото минало. Причините за това са не само ограниченията в самия дизайн, но и липсата на удобство при използване. Стенните смесители за кухня се различават по броя ръкохватки, една или две, както и по разположението на самия чучур, дали да бъде отдолу на батерията или отгоре. Всички стенни смесители за кухня са с въртящ чучур, независимо дали са едноръкохваткови или двуръкохваткови. Основен недостатък при стенните смесители за кухня е условието за прокарване на изводи до стената, които в последствие налагат ограничения при монтажа.
За сметка на това, разнообразието при стоящите смесители за кухня е значително по-голямо. Но какви са техните предимства и недостатъци, какви са основните функции при съвременните батерии, ще разберете в част II.