Съвременните смесители за кухня – сбъднат сън или осъществена мечта – част II

В първа част от статията  се запознахме с основните функции при модерните смесители за кухня, които спомагат престоя ни у дома да бъде по-ползотворен и приятен. Установихме, че с предимствата, които ни предлагат съвременните смесители за кухня, не само можем да удължим живота на батерията, но и същевременно можем да си осигурим максимално удобство при употреба, да се предпазим от нежелано изгаряне, да намалим разхода на водни ресурси и енергия до минимум. А във времена, в които бюджета оказва най-голямо влияние върху изборите, които правим, нима не се нуждам именно от това – гладко и безпоблемно управление години наред съвместно със сведени до минимум разходи на вода и енергия. Точно поради тази причина производителите на смесители за кухня не спират да усъвършенстват продуктите си с цел постигане на максимален комфорт и естетика.
Категорията смесители за кухня включва огромно разнообразие от видове по отношение на монтаж, материали на изработка и конструкция. В зависимост от монтажа, смесителите за кухня се делят на два вида – стоящи и стенни. Стенните смесители за кухня от край време не се радват на същата популярност, както в близкото минало. Причините за това са не само ограниченията в самия дизайн, но и липсата на удобство при ползване, затруднения при самия монтаж. Прокарването на изводи до стената налага най-големи ограничения при монтирането на смесителя. Стенните смесители за кухня, разбира се, предлагат няколко модела, с които могат да Ви впечатлят – дали да бъдат с една ръковатка или с две, дали разположението на чучура да бъде отгоре или отдолу на батерията. Независимо какъв дизайн ще изберете, не бива да забравяте, че всички стенни смесители за кухня са с въртящ се чучур.
За разлика от стенните смесители за кухня, разнообразието при стоящите е значително по-голямо. Едно от важните предимства при тях е, че биват много по-удобни при ползване. Монтират се невероятно бързо и лесно над мивката, което осигурява достатъчно място за измиване на всякакви по-обемисти съдове. А коя домакиня би отказала абсолютна свобода на движението, особено когато мивката е затрупана?
Най-често стоящите смесители за кухня биват с една ръкохватка. Това значително улеснява работата с тях, позволявайки само с едно движение на ръката да регулирате силата на водната струя, както и самата температура. Именно това спомага за по-бързото достигане на желаната температура, което прави едноръкохватковите смесители за кухня доста по-икономични.
Разбира се, на пазара се предлагат и стоящи смесители за кухня с две ръкохватки. Те също имат своите предимства и недостатъци. Всеки един модел е оборудван с въртящ се чучур, който може да бъде подменен без никакъв проблем при нужда. Един от основните недостатъци на двуръкохватковите смесители за кухня е по-бавната настройка на желаната от нас температура. А това определено оказва въздействие върху избора, който правим, особено когато сме почитатели на икономични модели, осигуряващи абсолютно удобство и комфорт.
Материалите, от които са изработени съвременните смесители за кухня, оказват най-голямо влияние върху цената и практичността на един модел. Най-често използваният материал за изработка на смесители за кухня, това е хромът. Той се смята за най-издръжливия и хигиеничен елемент за производство на смесители. Именно смесителите за кухня, изработени от хром, са най-малко податливи на минерани отлагания, в противен случай по тях остават петна и трябва често да се мият и почистват. Хромираното покритие придава невероятен блясък на батерията, като спомага за по-добрия външен вид за по-дълго време.
Безспорно изборът на смесители за кухня е трудоемка, но не и невъзможна задача. След като вече сте наясно с основните характеристки и функции, ще бъдете абсолютни професионалисти в избора на съвършената батерия.