Тенденции при избора на плочки за баня през 2018 г.

Една от водещите тенденции в интериора на банята през 2018 г. е насочена към създаване на уютно място за релакс, което напомня на спа център в домашни условия. Несъмнено изборът на плочки за баня е от ключово значение за постигане на желания ефект. На пазара се предлага огромно разнообразие от модели с различна форма, цвят, завършек и шарка. В следващите редове ще се спрем на тези плочки за баня, които се очертава да завладеят интериорния дизайн през 2018 г.

Набралите популярност плочки за баня с матов завършек през 2017 г., се пренасят и през настоящата. Те правят впечатление със своята красота и стил, без да бъдат прекалено натрапващи се. Основно предимство на матовите плочки за баня е, че поддръжката им е по-лесна. Те на задържат петна или водни капки, което прави почистването им бързо и лесно. Ето защо са предпочитания вариант за подова настилка. Изборът на матови плочки за баня трябва задължително да е обвързан с осигуряване на добро осветление в банята, тъй като, поради спецификата на своята повърхност, те не отразяват много светлина.
Разбира се, гланцираните плочки за баня също имат своето място в интериорните тенденции за баня 2018 г. Благодарение на своята повърхност те създават драматичен и елегантен ефект и са много подходящи за малки бани, тъй като отразяват по-добре светлината и създават илюзия за по-голямо пространство.

През 2018 г. неутралните, земни нюанси ще бъдат властващата цветова гама в банята. Съвременните дизайнери заменят ярките цветове като синьо, жълто и червено с меки неутрални нюанси в сиво, бежово и крем. Интересен факт е, че плочки за баня в сив и бежов цвят се смятат за допълващи се неутрални нюанси. Банята е място за спокойствие и релакс, а неутралните цветове имат способността да отпускат съзнанието и създават атмосфера на уют. За да се придаде живот и индивидуален чар на пространството, може да се изберат плочки за баня в различни неутрални текстури, шарки и комбинации от нюанси.

Независимо дали банята е малка или голяма най-лесният начин да се създаде впечатляващ интериорен акцент е чрез декорни плочки за баня с геометричен ефект. Те са елегантни и същевременно закачливи; могат да бъдат поставени както на пода, така и на стената и да преобразят напълно скучния дизайн.

Не само завършекът на плочките и цветовете оказват влияние върху това дали интериорът на банята ще бъдат впечатляващ или не. През 2018 г. традиционните правоъгълни плочки за баня отстъпват място на набиращите все по-голяма популярност шестоъгълни. Шестоъгълните плочки за баня се предлагат в разнообразие от размери, текстури и нюанси. Комбинация от няколко цвята шестоъгълни плочки с две различни текстури ще придаде индивидуалност и дързост на банята. Тези плочки могат да се използват за стени и за под и са подходящи, както за малки бани, особено ако се съчетаят няколко неутрални цвята, така и за големи, където може да се създаде разчупена, артистична атмосфера.

Актуален през 2018 г. остава и гранитогресът, имитиращ дървесна повърхност. Тук размерите отново са разнообразни, но най –предпочитани са 15x30 см и 15x120 см. Те позволяват да се създаде ефект тип рибена кост. Изборът на подобни плочки за баня следва тенденцията за близост до природата и използване на естествени материали. Гранитогресът, имитиращ дървесна повърхност е изключително подходящ за банята, тъй като той е лесен за поддръжка и намалява риска от подхлъзване.

От години мраморът е спечелил славата си на висококачествен материал със зашеметяваща визия. През 2018 г. се очертава той да са вмъкне трайно и в пространството в банята. Благодарение на иновативните производствени технологии и на естествената красота на материала, на пазара се предлага огромно разнообразие от мраморни плочки с различни размери и нюанси. Неговата гланцова повърхност го прави подходящ за малки бани, в които да внесе повече светлина, а също така и за големи, където може да се акцентира на изискана и изтънчена визия. Разбира се, на пазара се предлагат и чудесни плочки за баня, имитиращи истинските мраморни. Това е един бюджетен избор, за всички желаещи да се насладят на стилен интериор, но на разумна цена.

През 2018 г. интериорният дизайн на банята, и в частност плочките за баня, цели постигане на хармония и спокойствие. Създаване на едно уютно пространство, в което елегантност и комфорт са намерили перфектния баланс помежду си.