Термостатични смесители за баня - функционалност

Смесителите за баня са част от ежедневието на всеки човек. В днешно време те не са просто тръба и кранчета за смесване на топла и студена вода, а са неделима част от цялостния интериор на банята. Днешните смесители за баня съчетават в себе си дизайн, функционалност и икономичност. На пазара в момента има изобилие от смесители за баня. Добре е всеки да е наясно какво точно търси, за да избере правилния смесител за баня. На пазара могат да се открият както двуръкохваткови, така и едноръкохваткови смесители. В света на технологиите, в които живеем производителите предлагат  все нови и нови смесители за баня. Едни от видовете иновативни смесители са термостатичните батерии.
Днес термостатичните смесители за баня набират все по-голяма популярност. На всеки се е случвало да се опари на внезапно топла струя вода. Ето затова доброто решение в този случай са термостатичните смесители за баня.  Термостатичните смесители за баня поддържат температурата на водата еднаква. Има различни термостатични смесители за баня – за душ, за мивка, за вана. Обикновено термостатичните смесители за баня наподобяват обикновените батерии с две кранчета. Разликата е в това, че едната ръкохватка е маркирана с градуси по целзий и се използва настройване на температурата, а другата се използва за регулиране на дебита. Това прави използването, на каквито и да е термостатични смесители лесно – първо се настройва желаната температура, след това желаната струя и къпането може да стартира. По този начин сте сигурни, че си осигурявате една постоянна температура на водата и няма как да се изгорите. В магазините могат да се намерят и още по-иновативни термосмесители за баня с панел за управление, на който има клавиатура. Те имат и дисплей, който показва избраната температура. Обикновено в термосмесителите има имплементирани няколко програми или се прави индивидуална,  за да не се налага всеки път избирането на нова.
Основната разлика между обикновените смесителни батерии за баня и термостатичните е, че при обикновените струята и смесването на водата става с помощта на керамичната глава, а при термостатичните това действие се извършва от термостатична глава. Във всяка термостатична смесителна батерия има термостат, който е и основен елемент в структурата й. В него има цилиндричен вентил, в който чрез клапан, движещ се напред-назад става смесването на водата.  Този клапан осигурява постоянната температура и струя на водата. За да работят термостатичните смесители за баня, те се нуждаят от електрическо захранване. Не се монтират сложно, дори напротив почти по нищо не се различават от обикновените. Когато се избира термостатична смесителна батерия трябва да е нискоинерционна. Това означава, че топлочувствителната част, която е разположена в термостата реагира бързо на промяната в налягането и температурата на постъпващата вода. Добре е повърхностите на работните клапани и леглата да имат покритие, което да намалява триенето (тефлоново). Това осигурява по-дълъг живот на термостатичните смесители за баня. Добре е и да има вградена защита за отлагане на котлен камък, особено ако постъпващата вода е твърда.
Термостатични смесители за баня са все по-предпочитани сред хората. С тях лесно, бързо и безопасно се достига до желаната струя и температура. Дори децата могат да ги използват, без да се притеснявате, че може да се изгорят. Тези смесители за баня са икономични при нагряването на водата и са енергийно ефективни. Но наистина най-голямото тяхно предимство е, че имат постоянна струя и желаната температура на водата се постига за секунди.