Технологични иновации при съвременните смесители за баня

Благодарение на скоростното развитие на технологиите, вече нито един продукт не изпълнява само функцията, за която е създаден в началото. Все повече уреди са много повече и предлагат много повече от това, което представят на пръв поглед. Развитието на технологиите не спира само до основните и често най-важни, според хората, продукти. Не, вече почти всеки уред разполага с допълнителни уникални качества, които го превръщат в нещо напълно различно и неповторимо. Веднага възниква въпросът „Защо?“. Отговорът е ясен. С напредването на годините и забързването на живота, всеки се нуждае от повече функционалност и практичност. Това важи дори за домовете на хората. С модерното строителство, за съжаление доста от пространството, с което са разполагали преди хората, вече го няма. Най-бързият и сигурен начин да забележите тази липса на пространство е чрез банята. За огромно съжаление, банята отстъпва място, за да може останалите помещения да са с по-разумни размери. Но не бива да се забравя, че едно от най-важните помещения е именно тя – банята. Точно затова е от огромна важност да се обърне специално внимание на нейното обзавеждане и на уредите, които избираме да поставим в нея. Важно е да не пренебрегваме дори най-малките детайли. Такъв малък детайл са модерните смесители за баня.
Както пояснихме в по-горните редове, всеки уред претърпява огромни технологични промени през годините и съвременните смесители за баня не са изключение. Какви са основните промени при новите смесители за баня и как те повлияват на живота на работещия човек ще разберем в следващите редове.
Основната функция на първите смесители за баня не се е променила и до днес, а именно да предоставят вода с желаната от потребителя температура, като това се случва чрез смесването на топла и студена струя. Въпреки, че основната функция на всички видове смесители за баня не е променена, то със сигурност може да се каже, че с напредване на годините има огромно надграждане и отдавна тази функция не е единствената.
Първата и най-забележима промяна при модерните смесители за баня е изчезването на двете ръкохватки. В момента на пазара за смесители за баня най-голямо е търсенето на модели с една ръкохватка. Защо? Тъй като вече, благодарение на едната ръкохватка, всеки може лесно и безпроблемно да настрои желаната температура на водата само и единствено с едно леко движение на ръката. За да е сигурно, че ръкохватката ще се движи бързо и безпроблемно, производителите на смесители за баня, създават системата „SoftTurn“, чиято цел е да подсигури плавното въртене на металната ръкохватка. Друг незабележим с просто око детайл при новите смесители за баня е керамичната глава или така нареченият керамичен затварящ механизъм. Неговата основна задача е да придаде здравина и устойчивост на смесителната батерия. Тези две системи – „SoftTurn“ и керамичната глава, работят в синхрон, за да гарантират безпроблемно и абсолютно ползотворна работа с батерията.
Друга новост, която не се забелязва лесно е свързана с аераторите. Модерните смесители за баня разполагат с аератор, който обогатява водната струя с въздух, като по този начин освен, че прави работата с батерията по-лесна и ползотворна, спестява и водни ресурси. Освен това, някои модели аератори позволяват промяна на посоката на струята на водата, което също е изключително полезно.
Друга функция свързана отчасти с намаляване разхода на водни ресурси и енергия е системата „ColdStart“. Тя ограничава разхода на вода и енергия, като при всяко пускане на водата, когато ръкохватката на смесителя е в средно положение, от него потича студена водна струя. От друга страна тази система гарантира, че няма да се изгорите изненадващо при пускането на водата.
Следващата много важна система, която все по-често се среща при новите смесители за баня е „ColdBody“. Тя е свързана изцяло с безопасността, тъй като поддържа тялото на смесителя студено, независимо от температурата на течащата вода в момента и по този начин също се избягва неприятно изгаряне. Изключително полезна система, особено ако в дома има малки деца. Все повече смесители за баня се произвеждат и със специални ограничители на температурата, които често не позволяват да се надвишат повече от 38 градуса на водната струя.
Друга много важна промяна има при покритието на смесителните батерии. Всички нови модели са със специално хромирано покритие, което не позволява задържането на петна и отлагането варовик, като по този начин не само прави почистването на батерията по-лесно и бързо, но и удължава живота й с години.
Въпреки множеството функции и системи събрани в новите смесители за баня, техният дизайн става все по-изчистен и елегантен. Хромираното покритие придава стилен блясък, а леките извивки и изчистени форми на смесителите дават възможност за поставянето и пасването им в дори най-цветният или най-класически интериор.
Съвременните смесители за баня събират в себе си не само функционалност и практичност, но и са едно истинско бижу, което ще промени не само визията на една баня, но и в пъти ще улесни живота на потребителите, които им се доверят.