Типове повърхности при гранитогреса: Как да изберете най-подходящата за Вашия дом или офис


|

Гранитогресът е един от най-популярните материали за подови и стенни облицовки. Неговата издръжливост, устойчивост на износване и разнообразие от дизайни и размери, го правят все по-предпочитан избор, както за жилищни сгради, така и за търговски пространства.
Важно е да се отбележи, че гранитогресът се предлага с различни типове повърхности, всяка от които има своите специфични характеристики и приложения. В днешната статия ще разгледаме обширно основните повърхности при гранитогреса и как да направите най-добрия избор, спрямо Вашите нужди и очаквания.
1. Матирана повърхност
Матираната или още познатата като натурална повърхност на гранитогреса е необрабатена и запазва естествения вид на материала. Този тип завършек предлага добра устойчивост на хлъзгане, превръщайки го в отличен избор за зони със среден или висок трафик като кухни, бани, тоалетни, коридори или всекидневни.
Също така матираната повърхност има ниска отразяваща способност или с други думи тя не притежава никакъв блясък, превръщайки я в отличен избор за помещения с ярко осветление, тъй като няма да дразни окото.
2. Полирана повърхност
Полираната повърхност на гранитогреса е гладка и лъскава, постигната чрез полиране на материала. Тази обработка придава на плочките елегантен и изключително луксозен вид.
Полирания завършек има висока отразяваща способност, което може да създаде визуална илюзия за допълнително светлина и да уголеми помещението, правейки го приветливо и привлекателно.
Полираният завършек е подходящ за интериорни пространства като холове, спални и офиси, където се търси стил и блясък. Въпреки това, трябва да се има предвид, че полираната повърхност може да бъде изключително хлъзгава, особено когато е мокра. Именно затова е много рядко препоръчван избор за бани и мокри пространства.
3. Полуполирана или Lappato повърхност
Lappato повърхността е специален вид обработка, която е по-гладка от матовата повърхност, но не толкова бляскава, като полираната.
Този тип завършек предлага баланс между блясък и устойчивост при подхлъзване. Полуполираната повърхност е подходяща както за подове, така и за стени в жилищни и обществени сгради. Тя е чудесен избор за помещения, търсещи комбинация от стил и функционалност.
4. Релефна повърхност / Структурирана
Релефната повърхност на гранитогреса е с различни текстури и шарки, които придават на плочките релефен вид.
Отлично сцепление при наличието на вода на пода, правейки този завършек изключително безопасен и подходящ дори за външни условия.
Структурираната повърхност е идеална за външни подови настилки като тераси, градински алеи или около басейни.
5. Гланцирана / глазирана повърхност
Гланцираната повърхност е покрита с глазура, която притежава невероятен блясък и чудесни технически характеристики. Тя е значително по-лесна за почистване от останалите, тъй като е изключително гладка и не позволява задържането на каквито и да е петна, прах или друг тип замърсявания.
Глазираната повърхност е подходяща за полагане на вътрешни пространтва като кухни, дневни или спални, тъй като ще придаде по-свеж и светъл облик на помещението.
Трябва добре да сте обмислили условията, в които ще се използва гранитогресът. За зони с висок трафик и влажност изберете повърхности с добра устойчовост и сцепление.
Ако желаете да създадете естетическа и хармонична атмосфера, то трябва да заложите на повърхност, която съответства на стила и дизайна на помещението. Полираните и гланцираните повърхности придават елегантност, докато матираните предлагат по-суров и индустриален вид.
Вземете предвид колко лесно се почиства и поддръжа съответния тип гранитогрес. Ако предпочитате всичко да се случва с няколко бързи движения, то заложете на гланцираният завършек.
В заключение можем да кажем, че изборът на гранитогрес е една нелесна задача, но правилния подбор и консултации с професионалисти може да превърне този процес в удоволствие
Той е отличен избор за подови и стенни настилки, предоставяйки многообразие от възможности за дизайн и функционалност. Като изберете правилния тип повърхност, можете да създадете красиви и практични пространства, които да отговарят на Вашите нужди и предпочитания.
В Баня Стил ще откриете широка гама от размери, дизайни, форми, повърхности и шарки в света на гранитогреса, отговарящи на всички нужди и потребности.
 

Популярни тагове

{news_tags}