Удобството на проточния бойлер

Задачата за загряване на водата за душ или вана в банята стои пред всяко домакинство поне веднъж в ежедневието ни. Няма много варианти за цивиливизовано решение  на тази задача. Основните възможни избори са три: обемен бойлер (загряван от електрически нагревател или котел), проточен бойлер или слънчева инсталация. Ще се постараем да направим сравнение между електрически обменен бойлер и проточен бойлер. Кое да изберем, кое ще осигури по-голямо удобство в банята ни?
   Как работи проточният бойлер?
Той има малък водосъдържател, в който е поставен електрически нагревател. В момента, в който пуснем струя вода от чешмата или душа, студената вода минава през нагревателя и излиза гореща с температура понякога до +70 градуса.
   Опасен ли е проточният бойлер?
Често срещано мнение е, че проточният бойлер е твърде опасен. Това, обаче, не е така. Винаги при монтаж се слага и дефектно-токова защита, чието действие е да спре тока при толкова малки утечки, че дори предпазителят на таблото няма да изключи. Това устройство гарантира обсолютна безопасност. Ако сравним със стандартния обемен бойлер, тази защита там липсва и човек разчита само на ключа до вратата на банята или на самия бойлер, който почти никой никога не изключва, така, че реално всеки път се къпем с опасност от токов удар, която дори не съзнаваме. Разбира се, безопасността ни зависи от нас самите, доколкото се доверяваме на правилния човек при монтажа. Любителите на секцията "Инциденти" в новинарските сайтове навярно ще си спомнят, че преди не много време бе писано за нещастен случай именно с проточен бойлер. Там подробно беше описано как пострадалият влязъл да се къпе и загинал от токов удар под душа. Разследването показа, че токов удар наистина е имало, но причината е била неправилно свързване на проточния бойлер към мрежата, извършено при това от самия пострадал. Без да се опитваме да обидим ничия памет, държим да подчертаем, че свързване на проточен бойлер към мрежата трябеа да се извърщва само и единствено от квалифициран специалист. Единствено тогава можем спокойно да се ползваме от удобствата му, а собствените ни опити да го свържем сами, както и опитите на кварталните "специалисти по всичко" могат да завършат, меко казано, неприятно.
   Проточният бойлер е с голяма мощност, дали не харчи повече електроенергия?
Проточните бойлери обикновено са от 7 до 24 kW, но това не трябва да ни плаши. Бойлерът работи само, докато ползваме водата, а и повечето от моделите са електронни, което допълнително регулира използваната мощност.  Опитът като цяло е доказал,  че проточните бойлери са с около 30 % по-икономични от обемните бойлери. Все пак, трябва да се има предвид, че електрическите инсталации на много жилища не са предвидени за подобни консуматори. Старите панелни блокове например, са строени във времена, когато уреди с подобна мощност са се използвали единствено в промишлени условия, затова всеки, който реши да инвестира в проточен бойлер за банята си, трябва първо да се допита до специалист електротехник дали употребата му е възможна в неговия дом.
Няма човек, който е имал правилно оразмерен проточен бойлер в банята си и е останал недоволен. Често хората купуват евтини бойлери с малки мощности (7-8 kW), монтират ги на места с много студена вода и очакват чудеса от тях. За съжаление подобен тип решения водят до лошо име на проточните бойлери, когато всъщност не са виновни бойлерите, а клиентите, взели погрешното решение. Един бойлер с мощност 15 kW и нагоре ще ни снабдява с безкрайно много топла вода, колкото време искаме; и то на приятно ниска цена.
За съжаление повечето бани нямат трифазен ток, което ограничава мощността на бойлера до 12 kW. Реално погледнато, тази мощност пак е достатъчна, за да се достигне необходимия комфорт. Тя би могла да се окаже под въпрос единствено на места, където студената вода е твърде студена през зимата; -45 градуса например биха били проблем, но тъй като в нашата страна подобни температури са крайно редки, ги споменаваме чисто хипотетично.
Разбира се, отново си задаваме въпроса, дали ще има място в банята да монтираме проточния бойлер? Предполагам, че идеята е по-добра, отколкото да монтираме обикновен обменен бойлер. В момента на пазара за бойлери се предлагат множество варианти, с най-различни размери, подходящи за всеки вкус и всяко място в банята.
Проточният бойлер спестява място и удобството моментално да потече гореща вода е неописуемо. В забързаното ни ежедневие, където времето никога не достига, луксът от пуснатия душ си остава предимство за всеки човек. В зимните дни е доста неприятно да влезем в неотоплена баня и да стоим, зъзнейки, в очакване топлата вода най-сетне да дойде. Затова, решението е едно – проточният бойлер не е за пренебрегване; с него ще спестим пари от електроенергия, без да се подлагаме на опасни експерименти. Ако пък жилището ни е сравнително малко, това е идеалното решение на проблема с топлата вода.