Хидроизолация в банята и как правилно да се направи

Условието да имате уютна и топла баня задълго  и да не правите ремонт всеки сезон е качествената хидроизолация. Хидроизолация се прави както върху пода на банята, така и върху стените. Особено внимание трябва да се обърне на зоните около  санитарните възли: мивка, душ, душ-кабина, тоалетна чиния, вана и др. Съвременните хидроизолационни материали са направени така, че да може всеки сам да се справи с полагането им. Следвайки инструкциите, приложени към опаковката на хидроизолацията всеки непрофесионалист ще може да се справи с тази отговорна дейност. Дори и професионалистите някога са го правили за пръв път. Така че, ако спазвате точно указанията няма повод за притеснение. От изключителна важност е не просто наличието на хидроизолация, но и нейното качество. Нещо повече - нискокачествената и неправилно положена хидроизолация е равностойна на пълна липса на такава. Иначе казано влагата отново ще прониква в пода и стените на банята, но ще имаме и вложени допълнителни средства.
Като начало, трябва да се избере подходящия вид хидроизолация. Ако желаем да я положим сами или възложим задачата на домашен майстор – непрофесионалист, най-подходяща е течната хидроизолация - битумна, полимерна или циментно-полимерна. Задължително преди закупуването ѝ, трябва да изчислите точно какво количество ще ви трябва и да предвидите малка резерва (ако резервата е повече, накрая може да се наложи да изхвърлите остатъците). Не забравяйте в сметките да включите и местата около крановете и санитарните възли. Пространството около душа трябва да се изолира минимум по 50см от двете страни и 50см над височината на душа. Същото важи и за мивките и тоалетните чинии. Там където няма санитарни възли, нивото на хидроизолация над пода трябва да е не по-малко от 10 см. Оптималната височина е 20 см. При самото нанасяне на хидроизолацията обърнете внимание на местата около тръбите, които влизат в пода и стените на това ниво, тъй като тези места често се забравят и оттам продължава да пропуска вода.
Откъде да започнем нанасянето на хидроизолационния материал? Сред специалистите не съществува единно мнение по въпроса кога да се направи хидроизолацията - преди полагането на нивелиращата замазка или след това. Защитниците на първата теория смятат, че полагайки замазката върху хидроизолацията, оставят повърхност, която е по - подходяща за финалното полагане на плочки. Тези, които предпочитат да положат хидроизолацията върху замазката смятат обратното за о остаряла техника и сочат като аргумент, че ако все пак под слоя плочки проникне влага, то тя отново попива в бетонната замазка и в крайна сметка, макар и с хидроизолация, банята пак мухлясва. Възможен е и трети вариант. Като начало повърхността на пода и стените трябва много старателно да се почистят от стара мазилка, боя или друго покритие. След това е необходимо да се коригират всички неравности и цепнатини по повърхностите на стените и пода на банята, които ще се изолират. Ако ще се използва съществуваща замазка, е необходимо да се инспектира, освен за неравности, още и за кухини. Ако се открият такива, задължително трябва да се ремонтират като се  изкърпят. След това е наложително старателно да се почисти всичката  мръсотия, прах и дребни камъчета. Това може да се направи с помощта на домашна прахосмукачка и  няколко парцала. Почистването е от особена важност, защото дребните камъчета и мръсотия ще попречат на хидроизолацията да свърже плътно с основата и ще се появят проблеми с влагата впоследствие. Следващата стъпка е повърхностите в банята да се навлажнят добре (в никакъв случай мокрят, а именно навлажнят - това може да се направи и с обикновен пулверизатор) и за по-добра свръзка на хидроизолацията с основата за предпочитане да се грундират със грунд от същият клас и вид, от който е самата хидроизолация (това е в идеалният вариант). Как се приготвя сместа за грундиране и инструментите, които да използвате може да прочетете върху етикета или опаковката на самият грунд. Независимо от вида на грунда крайната консистенция трябва да напомня на боза, освен ако той не се продава в течно състояние (там консистенцията е определена от производителя). Задължително след приключване на грундирането, подът и стените на банята трябва добре да изсъхнат, като срокът за изчакване не трябва да е по-малък от указаният минимален срок на опаковката. След като повърхностите в банята изсъхнат добре, трябва да се обработят всички ъгли и съединения между стените и пода на банята със специална уплътнителна хидроизолационна лента, която се залепя според указанията на производителя. След като приключи и този етап от подготовката и след пълното изсъхване на повърхностите, може да нанесете хидроизолацията. Начинът на нанасяне и нужните инструменти обикновено са посочени върху етикета на опаковката. Хидроизолацията трябва да се нанесе два пъти, като финалният слой да е получи с дебелина 2-3мм.