Хидромасажна вана – видове и ползи ( част първа )

Както знаете терапията с топла вода се използва за релаксиране, отпускане на тялото, освобождаване на ума от стрес и облекчаване на болки в ставите. Ако изберете хидромасажна вана за Вашата баня, можете да се възползвате от това удоволствие всеки ден. Преди да изберете модел, обаче трябва да знаете някои важни факти за различните видове хидромасажни вани и ползите, които можете да извлечете от тях.

Хидромасажната вана представлява вана с монтирани в нея дюзи, които са свързани с циркулационна помпа, която да предизвиква желаното въртеливо движение на водата около тялото. Днес съществуват три основни вида вани с хидромасаж – многоместни вани, мини вани и вани за плуване. Ваните се изработват в различни форми и размери с акрилно покритие. На пазара можете да намерите и хидромасажни вани изработени от дърво, бетон, стъклопласт или полиетилен.

Мини ваните са стандартни хидромасажни вани, които имат монтирани допълнителни тръби за свързване на циркулационна помпа към тях. С помощта на хидромасажни дюзи, монтирани в стените на ваната се получва и желаният хидромасаж. Обикновено дюзите са между 4 и 6 на брой, като могат да бъдат въздушни или за воден масаж. За монтажа са необходими PVC тръби, сифон и бутон за включване и изключване на хидромасажа.

Многоместните вани естествено са с по – големи размери и с по – голям обем. Те са с монтирани хидромасажни дюзи и местата за сядане във ваната са обозначени още по време на нейната изработка. Има два вида многоместни вани – хидромасажни вани за вграждане или портативни. И двата вида вани са подходящи за монтаж както в закрито помещение, така и навън. Портативната вана е известна и като самостоятелна хидромасажна вана. Интересното при тях е, че нямат нужда от монтаж на тръби. Абсолютно всичко необходимо за монтаж и оборудване е вградено и инсталирано в самата вана. Единственото условие за монтаж на портативна хидромасажна вана е да има налична връзка към енергиен източник и естествено да бъде поставена върху равна и стабилна хоризонтална повърхност. При монтаж на хидромасажна вана за вграждане е необходимо поставяне на тръби и електрически кабели преди самото монтиране. Има възможност те да бъдат инсталирани изцяло в земята, изцяло над земята или полувкопани.

Ваните за плуване са известни и като многоместни вани. Те дават възможност за хидротерапия и плуване, като самата вана е разделена на две части. Този вид вада е изключително подходящ за всички, които искат да практикуват физически упражнения у дома, терапевтични масажи за отпускане на тялото и релакс. Обикновено в този вид хидромасажна вана има между 5 и 14 седящи места. С избора си на този луксозен модел хидромасажна вана Вие изцяло ще промените начина си на живот през цялата година, тъй като можете да я поставите на открито, като през студените зимни месеци ще имате възможност да отоплявате водата с помощта на термостат.

Хидромасажната вана може да промени изцяло начина Ви на живот и да подобри здравословното Ви състояние, състоянието на ума и духа. Ако имате желание да превърнете дома си в едно наистина специално място, където да можете да релаксирате и да се наслаждавате на хидротерапията, то няма да сбъркате ако изберете някои от по горе посочените видове вани. В забързаното ежедневие често забравяме колко е важно да се грижим за собственото си здраве и за това да даваме на тялото и ума нужната почивка. В следващата "втора част" на статията ще обърнем повече внимание на ползите на хидротерапията и плюсовете на това да изберете хидромасажна вана за Вас и Вашето семейство.