Често задавани въпроси за гранитогрес


|

1.  Какво представлява гранитогреса? – Гранитогрес или гранитогресни плочки са съставени от гранит, който е често срещан вид интрузивна, фелзична, магмена скала, която има зърнеста и фанеритова текстура. Тази скала се състои главно от кварц, слюда и фелдшпат. Тя е един от най-твърдите материали на Земята. Тя е дълготрайна, издръжлива, предлага във всякакъв набор от цветове, текстури и размери. Остава най-добрият избор за кухненски плотове и се използва широко за подови настилки и стенни плочки. Поради изключителната си здравина гранитът е подходящ за външни приложения, като облицовки, настилки и бордюри, като превъзхожда други материали по отношение на поддръжката, физическите характеристики и продължителността на живота. Находища на гранит се намират в повечето страни по света. Основните производители на гранит са Индия, Китай, Бразилия, Африка, САЩ и др. Тези страни имат добри находища на популярни материали, които се изнасят в различни части на света.
2.  Какви са повърхностите на гранитогреса? – Гранитогресът се предлага с четири основни повърхности: матирана, полирана и гланцирана. Матираната повърхност е добро решение за полагане в помещения, където ще има водни пръски напр. кухня и баня, или външно пространство около басейн. Тя придава лека грапавина на плочките, която намалява риска от подхлъзване. За определени текстури и цветове, също, изглежда и най-добре. Например ако искате да положите гранитогрес, имитиращ дървесна повърхност, матирания завършек отгоре ще придаде по-голяма автентичност на шарката. Полираната и гланцираната повърхност се доближават много една до друга - и двете придават красив блясък на плочката и са, може би, едно от най-доброто решение за покритие върху мраморна имитация, тъй като придават нужната дълбочина и елегантност за шарката. Тук трябва да се отбележи, че този тип настилки предразполагат малко повече към подхлъзвания, затова трябва да се внимава, къде ще бъдат положени. Разликата от гланцираните плочки и полираните е в блясъка, при гланца имаме малко повече блясък, отколкото при другия вид. Разбира се, има и други под-повърхности (ако могат да бъдат наречени по този начин) като: бетон, камък, металик (имитация на метал), мрамор, дърво, релефна, текстил (имитация на различни видове плат) и др. Този тип под-повърхности са идеални за експериментатори, които знаят, как да разчупят интериорния дизайн до основи и да създадат нещо ново и уникално.
3.  Какво представлява калибрования гранитогрес? – Това са гранитогресни плочки изрязани чрез процеса на ректификация, засягащ ръбовете и ъглите на плочките. Чрез технологична обработка ръбовете се изрязват и пригаждат, така че да са перфектно оформени и да не се различават един от друг. По този начин плочките са абсолютно еднакви, което дава възможността те да бъдат положени едва на 2мм една от друга, като се използва минимално количество фугираща смес. По този начин се създава прекрасен безшевен ефект в интериора, а Вие пестите от фугираща смес.
4.  Каква е разликата между теракота и гранитогрес? – Теракота за разлика от гранитогреса се придобива от рафинирана глина, която се изпича на определена температура. В следствие от начина на придобиване на теракота, теракотените плочки са по-леки от гранитогресните и се монтират по-лесно. От друга страна скалата й на чупливост е доста по-ниска от тази на гранитогреса. За тези, които обичат от време на време да изпускат чаши, чинии и всякакви други по-тежки материали по пода – гранитогресът определено е Вашето решение. При теракота има по-голяма свобода от към цветова гама, но за сметка на това дизайнът си остава по-строг и еднотипов, докато при гранитогресните плочки имаме голямо разнообразие от към естествени настилки (дървесна, каменна и др.), които си идват, малко или много, с цветовете. Гранитогресът, както споменахме в началото на статията е изключително дълготраен, при теракота обновяването или реновацията трябва да се случва по-често. И последно, но не на последно място теракота има малък обхват на температура, тоест не издържа на много ниски или много високи температури и има опасност от напукване. Гранитогресът от своя страна безпроблемно може да бъде полаган на камини или за външно ползване – от лято до зима, ще бъдете спокойни, че плочките Ви са в идеално състояние.
Това бяха четири много важни и много често задавани въпроси за гранитогреса. Естествено има още много подробности, които трябва да се знаят за него, но с тях ще Ви запознаем във втората част на тази статия.

Популярни тагове

{news_tags}