5 Интересни факти за модерните смесители за баня


|

Съвременната баня е пълна с малки детайли, които на пръв поглед не ни правят голямо впечатление, но без тях – това помещение нямаше да е толкова функционално и удобно, колкото е днес.
Един от тези малки детайли, за който дори не се замисляме, е така нареченият смесител за баня. Малък, но изключително функционален елемент, който можете да откриете най-често монтиран върху мивката в банята.
Длъжни сме да отбележим, че вече се предлагат и модели, които се монтират директно върху моноблокът, но това е тема, която ще разгледаме по-подробно някой друг път.
Модерните смесители за баня са нещото, без което мокрото помещение изглежда и се усеща незавършено.
Като цяло категорията „смесители за баня“ е доста обширна, обхващаща не само смесителните батерии върху мивките, но и смесителите за душ, за вана, душ пити и т.н.
Поради тази причина решихме да обърнем внимание на този така важен, но често пренебрегван, детайл от банята и да ви запознаем с някои по-интересни факти за него.
1.    Първият едноръкохватков смесител за баня
Питали ли сте се някога защо изведнъж старите, двуръкохваткови смесители за баня напуснаха домовете ни? И от къде изобщо се е зародила идеята за батерия с една ръкохватка?
Е, ние имаме тези така желани отговори.
Истината е, че като всяко велико изобретение, идеята за едноръкохваткови смесители за баня тръгва от нелеп инцидент, който разбира се, се случва в Америка.
През 1937 г., американският изобретател, а в последствие и създател на Moen Incorporated – Алфред Моен, решава да измие ръцете си след тежък работен ден.
Явно тежкият ден все още не е бил приключил, тъй като при опита му да пусне водата и да настрои температурата й, използвайки двете ръкохватки на смесителят в банята му, Моен успява да изгори ръцете си. И то не само с водата, а и след допир до нагорещените ръкохватки на смесителната батерия.
Този нелеп инцидент кара Алфред Моен да изобрети добре познатият ни вече едноръкохватков смесител за баня.
Единичната ръкохватка на батерията спомага за лесно, бързо и напълно безопасно настройване както силата на водната струя, така и нейната температура.
Алфред Моен и омразата му към двуръкохватковите смесители са още един пример, че дори най-малките детайли, понякога са от огромно значение.
2.    Безконтактни / Сензорни смесители за баня
Имайки предвид, че изобретяването на едноръкохватковите смесители се случва в началото на 20-ти век, трябва да споменем, че производителите на батерии за баня изобщо не спират до там.
Напротив, решават, че като цяло – нямаме нужда от ръкохватки и създават така наречените безконтактни смесители, с които всеки един от нас се е сблъсквал поне веднъж в живота си.
Как всъщност работят тези модели смесители?
Този вид смесители за мивка придобиха огромна популярност най-вече през последните 2-3 години, благодарение на COVID-19.
И въпреки високият интерес към тях, знаем всъщност много малко за тях.
Работата и дизайна на сензорната батерия за мивка се основават на електромагнитния принцип. Водният поток се регулира от електромагнитен клапан и процесът е напълно автоматизиран чрез използване на инфрачервен или оптоелектронен сензор за движение.
Разчитайки на инфрачервеният сензор, който обикновено се намира в долната част на батерията, смесителят засича движение и водната клапа се отваря.
Накратко – опасността от микроби, изгаряния и излишен разход на вода е сведена до минимум.
3.    Две душ пити в банята?
Вземането на душ след уморителен работен ден е едно от най-приятните усещания на света. Голяма част от населението предпочита да сподели тези моменти на спокойствие със своята половинка.
За съжаление обаче, тук е моментът, в който може да възникнат проблеми и семейни скандали.
Всеки един от нас има различни предпочитания както за силата на водната струя, така и за нейната температура.
Когато обаче желаете да споделите романтичен момент с партньора си или искате да спестите водни ресурси, може да се получи неприятен сблъсък на тези предпочитания и резултатът обикновено е или прекалено горещ душ, или възможност за развиване на пневмония.
А също така много от баните не позволяват монтажът на две изцяло отделни душ системи, дори и вградени.
Производителите на смесители за баня и в точност – душ системи, се притичват на помощ и дават едно нестандартно, но много добро решение на този належащ проблем, а именно т.нар. „двойни“ душ пити.
Влагайки всички познания и техники, с които разполагат, производителите на душ системи, създават редица модели, които позволяват монтажът на две напълно отделни душ пити, чиито струи и температури също се контролират разделно една от друга.
Това тяхно изобретение, въпреки своята простота, е един от най-търсените продукти днес.
4.    Душ пити с вграден Bluetooth
След като вече е решен един от основните проблеми, а именно този с различните предпочитания в температурата и силата на водната струя, производителите на душ системи отправят поглед към друг сериозен проблем.
Какъв е той?
Безбройните телефони и озвучителни системи, превърнати в жертва на собственици, мечтаещи за момента, в който ще могат да си вземат душ, но и да чуят за стотен път любимата си песен в същото време.
Почти всеки един от нас някога е бленувал да бъде рок звезда, за повечето - това си остава само и единствено мечта, която си позволяваме да изживеем на едно място, а именно – под душа. И като всеки не толкова добър певец – имаме нужда от правилното озвучаване, дали за да прикрие липсата на гласови възможности или да ни даде нужната капка смелост – няма значение – важното е, че повечето устройства, които използваме за възпроизвеждане на музика не са влагоустойчиви.
Поради тази причина, производителите на смесителни батерии, добавят малки Bluetooth колони в душ питите, позволяващи на потребителите да оставят мобилното си устройство на безопасно разстояние от водната струя и едновременно с това да се насладят на любимият си плейлист.
Отново – малък детайл, който все пак успява да промени цялостното изживяване в банята.

А какъв ли е петият интересен факт, който сме ви подготвили?  
Можете да го откриете във втората част на статията ни.

Популярни тагове

{news_tags}