Бани на народите (част първа)


|

Водните процедури винаги са се ценили високо и са намирали широко приложение при хората от различните народности както в миналото, така и в наши дни. С особена почит се ползват парните бани. Влечението на много народи към този тип водни процедури са причина за възникване на различните видове парни бани. В света са известни такива бани като: руска баня, турска баня (хамам), инипи (вид парна баня на северноамериканските индианци), японска баня иши-буро. Древните римляни също се славели със своите бани, наречени терми, известни в целият свят. Знае се, че римляните са строили такива бани навсякъде, където е позволявало мястото, като особено важно е било да се построят бани в превзетите земи. В Азия и Африка римските постройки и термите са се съхранили до днес. Тези бани имали басейн, вани с различна температура на водата, съблекални, специални помещения, които са били с много висока температура и се наричали калдари, стаи за физически упражнения и дори - като неразделна част от термите - библиотека. Към най-разкошните от римските бани се отнасят термите, намерени при разкопки около град Каракала. Те се разполагали на огромна площ и можели да поберат до 1600 посетители. В Древна Гърция е било широко разпространено обливането с вода с делви от различни източници. Подобни картини можем да открием, изобразени на откритите при разкопки специални делви за вода. Много от учените смятат, че най-вероятно гръцките палестри (древногръцки сгради за къпане), с тяхното просто устройство, са предшественици на римските терми. През периода на Римската република гражданите използвали за къпане невероятно скромни постройки. За разлика от тях, в периода на Римската империя, строителството на бани е започнало бурно да се развива. Поради огромните водни ресурси, термите са се превърнали в основно развлечение както за бедните римляни, така и за по-висшите слоеве на римското население. В древен Рим баните с гигантски размери са се захранвали от водопроводна система. Те са заемали площи повече от 110 декара. До края на епохата на Римската империя били построени повече от 150 обществени бани. Древните римляни са ценили високо баните, използвайки ги като средство против различни заболявания. Като доказателство за това се явяват многобройни документи, написани от древноримски учени като Гален и др.
Известният римски лечител Асклепиад заради любовта си към банята е бил наречен „теляк“. Той бил убеден, че здравословният начин на живот и редовните посещения на банята са предпоставка за дълъг живот и добро здраве. Така е живял и самият той. С много от здравословните проблеми термите се справяли по-добре от всякакви други лекарства. Невероятното лечебно отпускане в чудесна атмосфера е привличало много от римляните. Именно за здраве и чистота римляните са посещавали обществените бани, а не за развлечения. 
През периода на управление на Юлий Цезар на посещението на жени в банята не се гледало с добро око. За жените били строени отделни женски бани, защото разнополови посещения в банята били забранени. Постепенно правилата се променили и в началото на нашата ера в Рим било прието мъжете и жените да се къпят заедно, но спазвайки определени правила. Първо от тях е било да не се „зяпат“ посетителите, а второто - всички да се държат благопристойно. Историята твърди, че все пак, въпреки правилата, в крайна сметка термите често се превръщали в места за оргии.
От Древен Рим термите се разпространяват по всички римски провинции, запазвайки особените черти на римските бани. Строителството на терми става популярна проява на благотворителност. Поради разширеното строителство на баните, архитектите започнали да се сблъскват с повече нестандартни проблеми, което довело до бурно развитие на римската архитектура. Както частните, така и обществените бани поразявали със своят лукс и идеален интериор, много от басейните били построени от мрамор от най-висок клас, а съдовете и умивалниците - изработени от ценни метали. Термите били едва ли не единствените сгради, построени да събират голямо множество хора. За съжаление, след упадъка на Римската империя построяването и използването на терми замира и почти два века те тънат в забвение. Вследствие на това повечето римски бани, особено в провинциите, биват разрушени от така наречените диви народи. Най-дълго съществували термите във Византия. Под въздействието на различните култури, римската баня на Изтока се е превърнала във великолепната източна баня наречена хамам, известна у нас като турска баня.
Много своеобразна и интересна е тибетската парна баня. Тя има не толкова хигиенна функция, колкото лечебна. Преди пристъпването към процедурата има известна подготовка. Като начало се изкопава дупка в земята (при условие че не се използва предишна дупка) с дълбочина около седемдесет сантиметра. Размерите са ориентировъчни, целта е да се събере възрастен човек в седнало положение. В тази дупка се изгарят дърва, които обикновено се ползват за огрев, след това се изгарят животински кости,след това отново дърва за огрев този път брезови, докато се превърнат в жарава и гореща пепел. След това всичко се покрива със кедрови клони и банята е готова.
Как се използва – човек сяда върху кедровите иглички, покрива се през глава с топла завивка и стои, докато може да издържи. Оптималното време за престой е между двадесет и тридесет минути. След това излиза от дупката, завива се с топла завивка и почива час и половина - два. Завършващият етап от процедурата е масажът със билков мехлем, който е подбран според оплакванията.

Продължение...

Вижте разнообразието от парни душ кабини, което прелагаме!

Популярни тагове

{news_tags}