Бани на народите (част трета)


|

Първата част на тази наша публикация можете да видите тук. Втората част на тази наша публикация можете да видите тук.

Една от най-разпространените по света парни бани е финландската баня, добре позната като сауна. Дори самата дума „сауна“ произхожда от финландския език. Историята на сауната наброява около 2000 години. Изначално тя представлявала изровена в земята яма в средата с огнище, докато в началото на 12 век до н. е. не се е трансформирала в наземно съоръжение. В днешно време сауната е масивна постройка с дървени стени, с електрическа печка или с печка на дърва, които се срещат почти във всяко финландско семейство.
В селските райони са по-предпочитани сауните на дърва. Върху електрическата печка или печката на дърва, винаги се поставя корито с камъни. С цел повишаване влажността на въздуха в парната баня, силно загретите камъни се поливат с вода. За разлика от турската баня и римските терми, финландската сауна е изцяло облицована с дърво и вътре се използват само дървени мебели. Благодарение на това, че дървото слабо провежда топлина, в сауната може да се поддържа достатъчно дълго време висока температура без опасност от изгаряне от пейките и рафтовете.
Сауната е неразделна част от финландската култура, тя не е просто баня, а начин на живот. Във Финландия е пресметнато че сауните са само пет пъти по-малко от финландците. Финландците посещават сауната поне веднъж седмично, а когато почиват - всеки ден. Обичайно е след горещата баня, къпещите се да изкъпят в студената вода на близко езеро. Затова повечето сауни се строят на брега на някой водоем, за да може всеки желаещ след сауната да се изкъпе в ледените му води.
За финландците сауната е лек за много болести, затова те високо ценят лечебните ѝ качества. Подобно на мексиканската баня - темаскал, до 19 век финландската баня е служела на финландците както за болница, така и за родилен дом. Обикновено един сеанс в сауната продължава от 10 до 15 минути при температура от 80 до 100°С. Повечето посетители обичат да правят по няколко сеанса, а в интервалите между тях да вземат душ или да си почиват. Благотворната жега на сауната много добре въздейства на организма, ускорява кръвообращението, благодарение на което се отварят порите и заедно с потта тялото се освобождава от натрупаните токсини - млечна киселина, хлориди, натриеви соли,пикочна киселина и други остатъчни продукти от обмяната на веществата.
След такова пречистване се улеснява работата на бъбреците, подобрява се водно-електролитният баланс, обмяната на белтъците и се повишават защитните функции на организма. Смята се, че сауната помага при заболявания като настинка, артрит, облекчава симптомите на алергиите и помага при болки след физически натоварвания. Сауната подобрява тонуса и създава чувство на лекота и свежест. Някои предпочитат да посещават сауната през деня, за да се ободрят. Бременни жени и възрастни хора със здравословни проблеми трябва да се консултират с лекар преди посещение на сауна.
Благодарение на благотворното влияние върху организма, сауните стават все по-разпространени. В наши дни те все по-често се срещат в хотели, спортни комплекси, комплекси за СПА процедури и т.н. За съжаление не всяка сауна е обзаведена по подобаващ начин. Като отрицателен пример може да послужи сауна, в която са икономисани например камъните. Както вече разбрахме, те играят важна роля в пълноценната работа на сауната. Ако се полеят камъни, които са малко на брой, парата веднага ще се вдигне на големи кълбета, което е най-малкото неприятно, а в най-лошият случай водата може да влезе във вътрешността на печката и да я повреди, ако тя е електрическа. Затова е препоръчително преди да се отдадем на удоволствието от сауната, предварително да се убедим, че там са спазени всички санитарни норми и норми на безопасност.
За да е пълноценна почивката в парната баня предлагаме няколко съвета, които е препоръчително да се спазват:
•    Не бива да се посещава сауна след употреба на алкохол или след преяждане.
•    Винаги преди да се влезе в сауната се взема душ.
•    При сядане на пейките се използва салфетка.
•    Помнете - колкото по-ниско сядате толкова въздуха е по-студен.
•    За да увеличите влажността на въздуха, полейте нагретите камъни с вода.
•    Помнете, че е опасно да се състезавате кой по-дълго ще издържи в сауната, кой ще издържи повече сеанса или кой по-дълго ще издържи на най-високата температура.
•    Накрая винаги взимайте хладен душ.
Още от древни времена освен цялостна парна баня, се е използвала и парна баня на лицето за разкрасяване. Тя отлично освежава и пречиства кожата на лицето, както и стимулира кръвообращението. Процедурата е много проста. В неголям съд се налива отвара от билки които се намират под ръка или които са достъпни в най-близката аптека или дрогерия. Това може да е липа, лайка, мента, невен, розови листенца и други. Покрива се главата с кърпа и се стои над съда 10-15 минути. Хубаво е след такава баня да се направи маска от натурални продукти.

Продължение...

Вижте разнообразието от парни душ кабини, което прелагаме!

Популярни тагове

{news_tags}