Вземане на вана за здраве и красота (част първа)

Когато сте изморени, поглезете себе си с приятни и полезни водни процедури – вземете вана! Знае се, че вземането на вана премахва умората, успокоява нервната система, подобрява съня и процесите на обмяна на веществата в организма, пречиства кожата, премахва напрежението и болката в мускулите.
Създайте приятна обстановка, пуснете спокойна любима музика, поставете няколко запалени свещи и се потопете в малка домашна магия. Все пак освен хигиенна процедура, ваната е и отличен терапевтичен сеанс.
Най-добре е да се взема вана с температура на водата 35-37 ° С – така тялото релаксира най-добре. Продължителността на процедурата трябва да е не повече от 25 минути. Ако обичате гореща вода, може да се потопите във вода с температура 37-40° С, но в такъв случай престоят трябва да се съкрати на 10 минути и е желателно да не се потапяте по-надолу от нивото на сърцето. За отпускане и здраве може да се вземе вана с билки, с етерични масла, мляко и мед или със соли.
Ваната с билки изисква малко предварителна подготовка:
В торбичка от плат (лен или памук) се слага много ситно нарязан стрък билки, завързва се за чучура на смесителя над ваната и се пуска водата, за да се напълни.
Друг начин е ситно стритата билка, затворена в платнена торбичка да се сложи на дъното на още празната вана. Ваната се пълни с гореща вода, след 15 минути торбичката се изважда и изстисква много добре.
Ако разполагате с време, най-добре е ваната да е от билкова отвара. Две супени лъжици от една билка или билкова смес се вари в половин литър вода и се оставя да изстине за един час, след което се прецежда и се излива във ваната с топла вода.
Може да се използва и билкова запарка. За целта около 200 грама сушени билки се заливат с един литър вода и се покриват с капак за 3-5 минути. Запарката се излива във ваната непосредствено преди да се влезе в нея.
За приготвянето на една вана са необходими 200-250 грама билки, а само за ароматизиране на водата са достатъчни 100 грама.
Ваната с билки е прекрасно средство да пречистване на кожата от замърсявания. Трудно е да се изброят всички билки, които могат да се използват при вземане на вана. Може да се приготвят цветове от лайка, невен, лавандула, листенца от роза, листа от живовляк, жълт кантарион, мащерка и много други растения. При вземане на вана с билки не трябва да се забравя, че тяхното действие е ограничено, затова не воже да се очакват чудеса, а и освен това всеки организъм реагира различно на различните вещества, съдържащи се в билките. Желателно е преди билкова вана да се убедите, че нямате алергия към някои билки. За целта се нанася малко количество от приготвената отвара или запарка от вътрешната страна на лакътя в областта на свивката. При повишена чувствителност на кожата след 24-48 часа се появява реакция под формата на зачервяване, оток или обрив.
Ваната с лайка има болкоуспокояващо и спазмолитично действие. Приготвя се като 300 грама лайка се заливат с 5 литра вряла вода, престояват 2 часа, след което се прецеждат и се изливат във ваната.
Ваната с джинджифил е мощно противовъзпалително и антибактериално средство, затопля тялото и възстановява силите, затова в студен есенен ден няма по-добро сгряващо средство от вана с корен от джинджифил. За целта 1-2 корена джинджифил се режат ситно, слагат се в платнена торбичка, която се завързва към чучура на смесителя, преди да се пусне топлата вода във ваната.
Босилекът във ваната облекчава болките в мускулите след спорт или тежка физическа работа. 1 супена лъжица сушени листа босилек се варят 10 минути в 250 мл вода, получената отвара се прецежда и се добавя във ваната с топла вода.
Вана със суха горчица ще помогне да се предотврати започващата настинка. 100 грама суха горчица се слагат в платнена торбичка, която се пуска във ваната с топла (37-38° С) вода. Времетраенето на ваната трябва да е 10-12 минути. Ако парата започне да дразни гърлото е хубаво ваната да се покрие с чаршаф. За да се спре настинката още може да помогне вана с мащерка и евкалипт.
Друго средство, което може да се използва при вземане на вана за отмора са етеричните масла. Това е една от процедурите, достигнала до наши дни от древността почти в първоначалният си вид с тази разлика, че днешните рецепти включват и етерични масла освен самите билки. Тези вани се правят много лесно и всеки сам може да си ги приготви. За начало в основата (например мляко или сол) се добавят няколко капки натурално етерично масло, а след това сместа се разрежда във ваната с топлата вода.

Вижте разнообразието от вани, което прелагаме!