F.A.Q. - често задавани въпроси

1. Трябва ли да се разбиват плочките, при повреда на вграденото казанче?

Вградените казанчета са създадени и патентовани още през 18 век в Европа. След дълги разработки и подобрения вградените казанчета са един достатъчно надежден артикул и не е изненада, че стават предпочитан продукт, както за домашна употреба, така и за употреба в обществените санитарни помещения в цяла Европа, а вече и в България. Те основно се делят на два вида: за конзолна тоалетна и за стояща тоалетна. И към момента много хора предпочитат казанчетата за вграждане при избора си за обзавеждане на банята или тоалетната в дома си, водени от това, че вградените казанчета заемат по-малко място, по-хигиенични са, естетически изглеждат по-добре и са достатъчно надеждни, тъй като са конструирани да издържат 400кг тежест, но и много хора се притесняват от това, че при повреда на казанчето, трябва да разбиват плочките на стената, която го затваря.

Това е пълна заблуда. Всяко вградено казанче се управлява посредством активатор или т. нар бутон. Чрез активатора се пуска и спира чистата вода, промиваща тоалетната чиния. Активатора е невградена част и той остава отвън над плочките и стената, които затварят казанчето. Отваряйки или сваляйки бутона - активатора (което става много лесно, толкова до колкото отваряте и затваряте шкаф, тъй като е снабден със специален механизъм за лесно отваряне, т. е това може да се извърши и от непрофесионалист, та и от дете дори) пред нас се отваря отвор, чрез който имаме бърз достъп до всички части на казанчето и то се ремонтира от там. Чрез активатора, който е и ревизионен отвор, може не само да се ремонтира цялото казанче, да се сменят части, но да се регулира дебита на водата която да пуска.

Място за притеснение от разбиване няма, изберете най-красивите плочки за вашата тоалетна или баня и знайте че уважаващи се производители на вградени казанчета като: GEBERIT, WISA, ALCAPLAST, GROHE, имат работещи гаранции и сервизи в цяла България и ремонта на Вашето казанче е тяхна работа, а Вие, Вие не губете време да се правите на майстори, работете по Вашата специалност.

2. Какво е термостатичен смесител и какви са предимствата на термостатните батерии?

Смесителите и тоалетните от обзавеждането за баня са може би артикулите, които с във времето претърпяват най-голямо развитие. Първите батерии за вода са били само за студена вода, после стават смесители, тъй като смесват студена с топла вода, първоначално двуръкохваткови, после са изобретени едноръкохватковите смесители за по-прецизно нагласяне на температурата на водата, разбира се с най-различни форми и дизайн. Днес големите концерни, производители на смесители обръщат внимание не само на дизайна, но залагат и на функции като WATER SAFE за спестяване на  вода, с цел опазване на околната среда, SILK MOVE за супер плавно завъртане на главата на смесителя и супер прецизно нагласяне на температурата,STAR LIGHT специално покритие, което не изисква абразивни и химически препарати за почистване, а само измиването със сапун, кара покритието да блести, като ново. В старанието си, чрез нови технологии, да създават продукти, служещи на природата, на хората с красотата и функционалността си, водещи производители на батерии създават и усъвършенстват и термостатичния смесител.

Обикновено термостатичните смесители, за разлика от обикновените имат две ръкохватки, без значение дали са за вграждане или не - едната за пускане, спиране и усилване и намаляне на струята на водата, а другата обикновено е разграфена с градуси и служи за нагласяне на температурата на водата - със завъртането тръгва от студена вода и постепенно чрез завъртане към по-топла и гореща. На ръкохватката за температурата, често производителите поставят бутон, който е разположен на 37-мия градус,функцията му е ако завъртите ръкохватката рязко да не можете да се изгорите, а водата да достигнете максимум 37 градуса, ако желаете по-гореще температура, просто трябва да натиснете бутона и да продължите да въртите. Този бутон се поставя по-скоро за защита на децата, които се къпят сами, срещу изгаряне.

Много хора предпочитат термостатичните смесители, защото нагласяйки един път температурата на водата чрез ръкохватката за температура, после при всяко следващо пускане на душа, завъртат само ръкохватката за пускане и спиране и винаги потича вода с температура, която първоначално са избралии и не е необходимо всеки път да нагласят топлата и студена вода. Това определено е удобство, но всъщност това, което прави термостатичните смесители по-скъпи от обикновените и по-различни по начало, е термоглавата, която те притежават.Термоглавата има специалната функция, каквито и промени да настъпват с дебита на водата във водопроводната мрежа на сградата, тя да поддържа температурата на водата такава, каквато вече сте я избрали. Например ако ползвате обикновен смесител и къпейки се в банята, някой в кухнята пусне студената вода, то в банята налягането на студената вода ще падне и къпещия се в банята може да се изгори, при термостатичния смесител това е невъзможно, термоглавата има функцията да поддържа температурата такава каквато сте я избрали само с до 1 градус разлика. Това прави термостатичните смесители по-комфортни за употреба, както и по-сигурни при къпането на деца.

3. Фугите при плочките за баня и гранитогреса?

Мислите си, че най-сложното е минало, като сте разгледали хиляди плочки, но сте избрали най-хубавите за Вашата баня и обзавеждането е готово, остава само да се налепят плочките, да се постави санитарията и готово, но ето че идва майстора и започва спора, дали да има фуги и колко да са големи.

Първо трябва да знаете,че фаянсовите плочки за баня са за стени, а теракота и гранитогреса е за подова настилка. Разбира се може да поставите гранитогрес на стените, има облицовъчни гранитогреси които са за стена, но фаянсовите плочки не могат да се поставят на пода, те са по крехки и не са подходящи за такова натоварване. В световен мащаб плочките за баня се произвеждат от паста бланка (те са направени от бяла глина) и от паста роха (те са направени от кафява глина). Плочките от паста бланка се различават от другите по това, че повечето от тях са лазерно рязани, или тъй наречените калибровани плочки и са с точност в размера до милиметър, затова и калиброваните плочки по показатели могат да се лепят без фуга.

Нашият съвет е. При полагането на плочки за баня, съществува стандартизация на фугите и те биват 1, 2 или 4мм. На някои естетически им харесва фугата, а на други не, но за тези които са против, нека знаят че фугата при плочките за баня не е само въпрос на естетика, особено за хората, чийто домове са в новопостроени сгради. Фугата:

 - запечатва плочката и удължава живота й, дори и лазерно рязани, в зависимост от поставянето между плочките може да попадне вода, или влага и след време да повреди плочката, като по нея избият петна, или още по-лошото, ако проникването на влага е периодично и постоянно явление, то може не само плочките, но и стената под тях да мухляса, плесеняса, или да избие влага от другата й страна.

 - когато се поставят плочки е добре да се оставя фуга 1-1,5мм за да може сградата да "диша"

 - за всички, чиито домове се намират в новопостроени сгради, е всеизвестен факт, че сградата има период на слягане или т. нар наместване. В този случай оставянето на фуга е задължително, то има за цел, при слягане на сградата да се предотврати напукването на плочките.

 - при поставянето на гранитогрес, като подова настилка, дори и калиброван, или лазерно рязан, е добре да има фуга, не само за да се запази по-добре цвета и консистенцията на гранитогреса по-дълго, но и защото поставяйки пода ние правим инвестиция за дълъг период от време, то не е като поставянето на латекс по стените, които догодина можем да пребоядисаме и това няма да ни отнеме много енергия и средства. Гранитогреса като подова настилка е подложен на голямо натоварване, имайки предвид, че го поставяме в хол, кухня или коридор, където интезивността на преминаване е голяма и поставяйки го за голям период от време, то ако има фуга на пода, дори с времето някоя плоча да се повреди, тя може да се извади и замени с друга, а ако фуга липсва, то трябва да се разбие всичко.

Това е от нас, а избора от вас.

4. Добре е да знаем за гранитогреса....

Вече на пазара се предлагат различни видове гранитогрес - полиран гранитогрес, матиран гранитогрес, гранитогрес със абразивна повърхност, с най-различни големини и шарки, гранитогрес имитация на дърво, гранитогрес имитация на камък и др.

Факт  е, че полирания гранитогрес отразява по-добре светлината и затова е особено подходящ за помещения като коридори фоайета, холове, където може да е добре осветен. Той се почиства по-лесно и при избора на не много тъмен цвят, не си личи мръсотията, но пък полирания гранитогрес в сравнение с матирания е по-хлъзгав. Твърди се че полирания гранитогрес се драска, от нанесените камъчета, поставен във входно помещение, това не е така и подобен тип надраскване зависи само  от качеството на гранитогреса (или при умишлена повреда от удар с пирон, чук или подобни).

Факт е, че матирания гранитогрес няма чак такъв блясък, като полирания, но не хлъзгав, което го прави идеална настилка за тераси, стълбища и входни помещения. Доста често срещан на последък е и матиран гранитогрес имитация на дърво, освен че е много модерен е и изключително подходящ за холни помещения, където се връзва идеално с паркета, ламината или мебелите.

Важно е да знаете, че гранитогреса е добре да се полага с лепила "флекс", тъй като гранитогреса почти няма водопоглъщаемост и трудно слепва с обикновените лепила. Флексовите лепила имат допълнителни добавки, които ги правят значително по-качественни от циментовите.

Важно е да знаете, че за тераси или открити пространства, е по-добре да се използва гранитогрес, отколкото теракот, тъй като теракота за разлика от гранитогреса, е с по-голяма водопоглъщаемост и, ако поеме вода и след това водата замръзне, има риск самата плочка да се напука.

Важно е да знаете, че при полагане на по-големи размери на плочи гранитогрес,се препоръчва фугите да са по-широки - 4 до 4,5 мм, за да поемат евентуални деформации при температурни разлики, особено ако се полагат на открито, или на тераси и балкони.