Значимост на съвременните мебели за баня

За какво Ви е необходима мебел в банята? Наистина, във времена на ограничени финанси и на свободно пространство, възприятието за банята е принизено до минимум критерии като качествени луксозни плочки или чугунена вана, както умивалника с чиния за сапун, с огледало над него, чаша за четки за зъби. Това в общи линии е целия интериор. Естествено, да не забравим коша за баня, пералнята, която не е съвсем мебел, рафта под огледалото за грим и други тоалетни приспособления. Някои по-напредничави в мисленето си домакини слагат и скромен шкаф с огледало, на който поставят всичките си дреболии.
Време е вече да осъзнаем, че банята е една от най-значимите стаи в къщата и е от огромно значение тя да е красива и комфортна. В интерес на истината, първата ни работа след като станем е именно да посетим банята и от това какво ще видим там зависи как ще тръгне деня ни. Затова престоя ни в банята трябва да е особено хубав момент, който да оправи настроението ни.
Разбира се, ако притежаваме апартамент с екстравагантен и модерен дизайн или голяма и комфортна къща, оборудването в банята с най-модерните мебели няма да е никакъв проблем. Даже е възможно да се поглезим с две бани с душ кабина и джакузи или мраморни плотове. Общо взето няма нещо, което да ни спре да развихрим въображението си. Повечето хора обаче живеят в домове, където банята е с нормални размери и обзавеждането в нея трябва да е сведено до минимум. Точно заради това повечето от нас, когато търсят мебели за баня, представяйки скромните размери на баните си, се отказват от уюта в помещението. Много хора обаче не са на ясно, че цялата красота и уют може лесно да се събере и все още да остане свободно пространство. Ето за това едно от най-важните неща при избор на мебели за баня е те да бъдат многофункционални като огледални шкафове, конзолна мивка и шкафове за баня, които заемат възможно най-малко място и изглеждат наистина добре.
Съвременните мебели за баня се отличават с редица нововъведения, чиято цел е да направи престоя ни в банята по-приятен и ползотворен. В последните години особено много се налагат конзолните шкафове или така наречените висящи модели. Те се монтират директно на стената, като осигуряват повече пространство и създават усещане за динамика и раздвиженост. По този начин се спестява и доста време при почистване на самата баня, тъй като липсват крачета, които са характерни за стандартните модели. Ако пространството в банята Ви позволява може да комбинирате и с конзолна колона. Съвременните колони са с вграден кош за пране, което е допълнително удобство и спомага по-лесната организация в банята.
Друго нещо, което е в ползва на нашето удобство са горните шкафове за баня. Голяма част от тях са с вградено LED осветление, гарантиращо добра видимост по всяко време. Една от последните иновации е, че стандартния контакт е заменен с инфраред сензор за включване и изключване на осветлението. Този сензор е изключително чувствителен и при приближаване осветлението се включва, а при отдалечаване се изключва. Други видове мебели за баня разполагат с тъч бутон, благодарение на който може да се регулира силата на светлината.  Безспорно една от най-предпочитаните иновации при съвременните мебели за баня е функцията “soft close”. Това е технология, спомагаща лесното и безпроблемно затваряне на вратичките. По този начин се избягва силното затръшване, което би могло да доведе до тяхната деформация. Тази технология може да я срещнете както при горните, така и при долните шкафове и колони.
При избора на мебели за баня е важно какъв материал ще изберем. На пазара се предлагат два вида мебели – ПВЦ и МДФ. ПВЦ мебелите се отличават с висока влаго- и водоустойчивост, благодарение на която могат да бъдат поставени в силно овлажнени места, та дори мога да бъдат изложени на директна водна струя. МДФ мебелите се отличават с това, че са изработени от влагоустойчив материал и за разлика от ПВЦ мебелите за баня не могат да бъдат подлагани на директни водни пръски.
Сами се убедихте колко прецизни трябва да бъдем в избора си за мебели за баня и от какво огромно значение е да успеем да съчетаем функционалност, практичност и изящно излъчване.