Интересни факти за ваните през различните години


|
 
В днешно време ваната може да бъде срещната във всяка втора баня. Някои хора обичат релаксацията, която този продукт им предлага, а други го смятат за излишен, защото предпочитат бързото вземане на душ или просто мокрото им помещение не го позволява. Всички знаем какво представлява ваната и какво е нейното предназначение. В тази статия, обаче ще Ви запознаем с някои интересни факти и истории свързани с този така дългогодишен продукт.
Документираните ранни водопроводни системи за къпане датират от около 3300 г. пр. Н. Е. С откриването на медни водопроводни тръби под дворец в древна Европа. Намерена е 1,5-метрова дълга пиедестална вана, изградена от втвърдена керамика.
Един от най-популярните и до днешно време дизайн на вани е този с нокти и топки, предназначени за крачета. Има данни, че този модел произхожда от Холандия и вероятно е вдъхновен от китайския мотив на дракон, държащ скъпоценен камък. Ваната с нокти, достигнала върха на популярността си в края на 19 век, произхожда от средата на 18 век. Дизайнът се разпространява в Англия, където намира голяма популярност сред аристокрацията, точно когато къпането става все по-модерно. Ранните вани в Англия обикновено са направени от чугун или дори калай и мед с нанесена боя, която обикновено се отлепва с времето. Шотландският изобретател Дейвид Бюик създава процес за залепване на порцеланов емайл към чугун през 1880-те години, докато работи за Александър Мануфактуринг Компани в Детройт. Компанията, както и други, включително Kohler Company и J. L. Mott Iron Works, започват успешно да пускат на пазара порцеланови емайлирани чугунени вани - процес, който остава почти същият и до днес. През втората половина на 20-ти век, така популярната някога вана с нокти се превръща във вградена вана с малка престилка отпред. Този затворен стил осигурява по-лесна поддръжка, а с появата и на цветни санитарни изделия, повече възможности за дизайн на собственика на жилището. Компанията Crane представя цветни осветителни тела за баня на пазара в Съединените щати през 1928 г. и бавно този приток на дизайнерски опции и по-лесно почистване и грижи довежда до почти т.н. „смърт“ на ваните в стил нокти. През 60-те години на 20-ти век се появяват вани от фибростъкло, които се превръщат в стандарт за домовете, поради два много важни фактора – те са леки и евтини. През 1979 г. Джеймс Р. Уилър и брат му Ричард адаптират акрила, използван за открити спа центрове, за да правят акрилни вани. Работейки със Spartech Plastics, те разработиха модерната екструдирана и издръжлива акрилна вана. Компанията American Bath Factory е първата, която разширява разнообразието от акрилни вани, като включва джакузи, вани с нокти и голямо разнообразие от вани на пиедестал и други модерни вариации.
Днешният пазар със сигурност е пренаситен от всякакви видове и модели вани като най-класическите се разделят на няколко вида:
Ваните с нокти, които се предлагат в четири основни стила – плоски или ролкови, чехлови (където единият край на ваната е по-висок от другия) и двойни чехлови (с два вирнати края). Вани на пиедестал.
Ваните на пиедестал, те почиват на пиедестал в това, което мнозина биха нарекли стил арт деко. Доказателства за вани на пиедестал датират от остров Крит около 1000 г. пр. Н. Е.
Горещите вани – те са често срещани отопляеми басейни, използвани за релаксация, а понякога и за терапия. Горещите вани се популяризират в САЩ по време на ранната хипи ера (1967–1980), появявайки се в различни филми и музика.
Джакузитата – които за първи път стават популярни в САЩ през 60-те и 70-те години. Спа или хидромасажна вана се нарича още "джакузи", тъй като думата се превръща в обща, след като производителят на водопроводни компоненти Jacuzzi въвежда "Spa Whirlpool" през 1968 г. Самостоятелните вани – те станаха популярни през последните години в резултат на изграждането на по-големи бани. Този тип вани могат да бъдат направени от различни материали като каменна смола, отливен камък, акрил, чугун, фибростъкло и порцелан. 
Меките вани – те са направени от мека пластмаса или пяна със защитно противохлъзгащо покритие. Този тип вани обикновено се предлагат на пазара предимно за деца и възрастни хора, за да бъдат избегнати инциденти от падане.
 

Популярни тагове

{news_tags}