Как да обзаведем мокрото помещение с помощта на съвременните мебели за баня? Част I

Банята е особено място в дома, в което човек се чувства достатъчно сам със себе си, за да се отпусне и тялом, и духом. Затова е важно тя е да красива и приветлива, особено ако е малка и тясна. Но за да се превърне в съвременна, модерна и удобна е важно да си осигурите най-доброто обзавеждане. Към обзавеждането за баня се включват всички елементи като започнем от санитарния фаянс, минем през съвременните мебели за баня и така до аксесоарите като закачалки, поставки и други. Но как да обзаведем банята и на какво да обърнем внимание, за да създадем перфектния интериор?
В съвременното оформление на тази част от дома е препоръчително да се обърне малко повече внимание. Най-важно е да се съобразите с квадратурата на помещението. Ако например искате баня с вана то имайте предвид, че са Ви нужни повече квадратни метри, защото освен така желаната вана, в помещението ще трябва да поставите тоалетна чиния, мивка, мебели за баня. Всеки един елемент от банята трябва да е съобразен с размера на площта.
Но малкият размер на помещението не трябва да Ви отчайва. В банята трябва да се използва максимално компактно обзавеждане, което да придава очарование и индивидуален стил. Голямо предимство на малкото помещение е възможността бързо да се отоплява. Така че не изпадайте в паника и не се чувствайте ощетени по никакъв начин само заради това, че жилището Ви не разполага с огромната баня, за която сте мечтали.
Модерни шкафчета, екзотични мивки, смесители, аксесоари са нещата, които биха декорирали и обзавели банята Ви по най-изтънчения и изискан начин. И въпреки изкушението да вмъкнете всичко това пак не забравяйте, че не е желателно всяко кътче от площта да бъде изпълнено. Трябва да предвидите място за преминаване, отваряне на вратата, чекмеджета, шкафове и всичко с което сте решили да обзаведете банята си.
Като заговорихме за чекмеджета и шкафове е време да обърнем внимание на избора на мебели за баня, които да ни помогнат да обзаведем най-стилно и компактно малкото помещение.
Едно от най-важните неща при избора на мебели за баня е те да бъдат многофункционални като огледални шкафове, конзолна мивка, комбинирана тоалетна с биде, както и малки шкафчета, които заемат възможно най-малко място и изглеждат изключително добре. Безспорно съвременните мебели за баня се отличават с редица нововъведения, чиято цел е да направят престоя ни в помещението по-приятен и ползотворен. Голяма част от горните мебели за баня са с вградено осветление или LED лунички. При съвременните модели, стандартния контакт е заменен с инфраред сензор за включване и изключване на осветлението. Този сензор е изключително чувствителен и при приближаване на шкафа осветлението се включва, а при отдалечаване се изключва. Някои модели разполагат с тъч бутон, чрез който се регулира осветлението. Несъмнено една от най-предпочитаните иновации при модерните мебели за баня е технологията “soft close”. Това е механизъм, осигуряващ плавното и безпроблемно затваряне на вратичките или чекмеджетата. По този начин се избягва силното затръшване или тряскане на вратичките, което би довело до тяхната деформация. Производителите на мебели за баня прилагат тази технология при изработката на горни и долни шкафове. Но повече за функциите при долните мебели за баня, техните предимства и недостатъци, материалите на изработка ще научите в част II.