Мебели за баня – какво трябва да знаем, когато ги избираме

Обзавеждането на модерната баня вече е немислимо без мебели за баня. Те са се превърнали в неразривна част от интериора на мокрото помещение заради своята практичност, компактност и стилно излъчване. В следващите редове ще се спрем на най-важните неща, които трябва да имате предвид, ако Ви предстои закупуване на мебели за баня.
На пазара се предлагат два вида мебели за баня в зависимост от материала на изработка. МДФ мебелите са изработени от влагоустойчив материал. Те са предназначени за влажни помещение, но без да бъдат директно обливани с вода. МДФ материалът използван за производство на мебели за баня се обработва със специални грундове и бои, които му придават допълнителна устойчивост срещу влагата. Предимството на МДФ мебелите за баня е, че естеството на самия материал позволява създаването на по-заоблени и нестандартни форми. Това прави възможно производството на мебели за баня с впечатляващ и интригуващ дизайн, които могат изцяло за променят помещението и да му придадат стилен акцент.
Другият популярен вид са ПВЦ мебелите за баня.  Този материал се характеризира с висока водо- и влагоустойчивост. Той отново е обработен със специални бой и лакове, които засилват неговите характеристики и гарантират, че в процеса на експлоатация мебелите няма да се раздуят. ПВЦ мебелите са предпочитани, в случаи когато банята е малка и е възможно част от мебелите да бъдат изложени на директна водна струя.
Разнообразието от мебели за баня на пазара е възможност да се направи най-точният подбор от отделни части или цял комплект, който да отговаря на изискванията на помещението. В последните години особено много се налагат конзолните или още наричани висящи мебели за баня. Те се монтират директно на стената, като осигуряват повече пространство в банята и създават усещане за динамика и разчупеност. То този начин се спестява и доста време при почистване на самата баня, тъй като при тях липсват регулируеми  крачета, които са характерни за стандартните модели. Ако банята е малка, може да комбинирате конзолен долен шкаф с огледало или горен шкаф. Ако пространството Ви позволява може да комбинирате и с конзолна колона. Съвременните колони са с вграден кош за пране, което е допълнително удобство и спомага за по-добата организация на пространството.
Съвременните мебели за баня се отличават с редица нововъведения, чиято цел е да направи престоя в помещението по-приятен и ползотворен. Голяма част от горни шкафове за баня са с вградено осветление или LED лунички. При по-съвременните модели стандартният контакт е заменен от инфраред сензор за включване и изключване на осветлението. Този сензор е изключително чувствителен и при приближаване към шкафа осветлението се включва, а при отдалечаване съответно – изключва. При някои модели има и тъч бутон, чрез който се регулира осветлението. Несъмнено една от предпочитаните иновации при модерните мебели за баня е механизмът „soft close”. По своята същност това е функция за плавно затваряне. Така се избягва опасността от силно затваряне или трясване на вратичката, което би довело до нейната деформация. Производителите на мебели за баня прилагат функцията „soft close” при производството на горни и долни шкафове и колони.
Несъмнено мебелите за баня спомагат за по-добрата организация на тоалетните принадлежности и превръщат пространството в по-функционално и практично. Но само това не е достатъчно. Важно е мебелите да имат естетически добър външен вид, за да придадат на баня един стилен завършек.
На пазара могат да се открият много и разнообразни мебели за баня. Особено актуални са моделите, чиито дизайн имитира дървесна или гранитна повърхност. Те внасят едно арт усещане и се превръщат в акцент във всяка баня. Популярни са също така и мебелите с принт стъкло. Това е един декоративен стъклен панел, който се монтира в предната част на долния шкаф или колона. Тази иновативна производствена технология променя изцяло облика не само на мебелите, но и на банята. Мебелите с принт стъкло придават съвсем ново значение на думата мебели по поръчка, тъй като чрез тях придавате индивидуалност и разкривате своите предпочитания за дизайн.
Ако стандартните модели предлагани на пазара не удовлетворяват Вашите желание, то може да се обърнете към фирма занимаваща се с производство на мебели. Там сами може да изберете цвета на Вашите мебели, по специалния RAL-каталог, и също така да изберете дали те да са гланц, мат или сатен.
Модерните мебели за баня са не само практични и функционални, но те пестят време и придават на банята стилна и шикозна визия.