Осветление в банята (част втора)

Първата част на тази наша публикация можете да видите тук.

Важен въпрос след определянето на позициите и дизайна на осветлението в банята е какви крушки да се използват. Основните алтернативи са три: обикновена крушка с нажежаема жичка, халогенна крушка или LED осветителни тела. Предвид характерният климат в банята, отхвърляме варианта крушки с нажежаема жичка. Освен, че са опасни за използване във влажни помещения, те са и опасни за околната среда. Именно затова Европейският съюз забрани продажбата и използването на крушки от този тип въобще.
Добра алтернатива на тези крушки са халогенните. Като цяло принципът на работата им е идентичен с тази с нажежаемата жичка. Разликата между двата вида е, че крушките с нажежаемата жичка представляват балон напълнен с инертен газ или вакуум, а при халогенните балонът се пълни с изпарения на халогени бром или йод, което от своя страна удължава живота на крушката. Халогенните крушки са подходящи за използване в баня. Особено е удачно да се монтират около огледалото над мивката или обособеното място за гримиране. Заради изпаренията на халогените, крушките от този тип имат добро цветопредаване, приятно за окото. Тези лампи излъчват мека светлина в топли оттенъци, която не дразни очите. Добре понасят промените в напрежението на тока, издържат при напрежение 12 волта, което е предимство при използване в мокри помещения като банята. Освен това халогенните крушки, както за баня, така и за сухи помещения, се произвеждат с различни цокли, което осигурява гъвкавост в светлинното оформление.
Ще бъде некоректно да не споменем и недостатъците на халогенните крушки. Голям недостатък е факта, че те се загряват до висока температура, аналогично на обикновената крушка със нажежаема жичка. Освен това халогенните крушки са чувствителни на замърсявания от мазнини. Както знаем, ръцете ни отделят достатъчно количество мазнина и затова те не трябва да се пипат с голи ръце, защото изгарят след включване. Все пак, ако не е било възможно да се докосне крушката с ръце, може стъклото да се почисти преди да се завие крушката Макар живота на една халогенна крушка да е по-дълъг от тази с нажежаема жичка, тя остава сравнително нетрайна. Периодът на работа на крушка от този тип варира от 2000 до 4000 часа, което приблизително се равнява на половин година непрекъсната работа. И не на последно място като недостатък се явява факта, че халогенните крушки са токсични, халогенните пари с времето се изпаряват, което влияе негативно на здравето.
Най-безопасно и икономично като осветление за баня, в момента е използването на LED светлинни източници или казано с други думи светодиодно осветление. Светодиод (LED англ. Light-emitting diode) е полупроводниково устройство, което излъчва некохерентна (поляризирана) светлина. Основното предимство на такова осветление е, че му е необходимо значително по-малко ток от халогенните крушки или тези с нажежаема жичка. Светодиодите във осветлението не загряват както себе си, така и въздуха около себе си. Като резултат от това, със значително по-малко ток се постига светлинен поток, равностоен на този от халогенната крушка. За разлика от всички други съществуващи светлинни източници, светодиодното осветление има многократно по-голяма продължителност на работа (30 пъти повече от крушка с нажежаема жичка или халогенна). За сравнение, светодиодното осветление може да издържи в режим на работа до 100 000 реални часа, което е приблизително 20 години. Това освен финансово изражение, има и чисто практична стойност (сменянето на крушки в банята не е безопасно занимание). Освен тези предимства, LED осветлението може да бъде вграждано на различни места, като се започне от стените и тавана на банята, до самите шкафчета и рафтове. При това, когато е изключено, то остава почти незабележимо. Това му предимство отваря безкрайни възможности на дизайнерите при оформление на баните. Поради специфичното си устройство, светодиодното осветление не съдържа никакви газове, което означава, че няма и вредни изпарения, а със своята трайност намалява екологичният отпечатък при използването му. В банята в доста от случаите е необходимо силно осветление, което почти винаги влияе зле на очите; затова е удачно да се използва LED осветление. То премахва този проблем, тъй като няма ултравиолетово излъчване и има съвсем малко инфрачервено. Освен това, поради ниският си волтаж, е безопасно при използване в мокри помещения като баня, перално или тоалетна.
Като основен недостатък се счита високата цена на една инсталация със светодиодно осветление за баня. Освен, че самата инсталация е скъпа, а и в банята са необходими повече осветители тела. Предвид това, че тя ще прослужи около 20 години без да се подменя абсолютно нищо, всъщност цената си струва. Друг недостатък на LED осветлението е, че работи с номинален ток и в повечето случаи са необходими допълнителни електрически възли, което оскъпява самата инсталация. В най-простият случай осветлението се свързва с мрежата с помощта на трансформатор. Характеристиките на халогенното и светодиодното осветление могат да се сравнят в приложената таблица:

Показатели

Халогенно осветление

Светодиодни лампи

Мощност

100 Вт

10 Вт

Енергоефективност

12 лм/Вт

120 лм/Вт

Светлинен поток

1200 лм

1200 лм

Продължителност на работа, h

500 - 1000

50000 - 100000

Продължителност на живот, год.

0,5

25

 

Вижте разнообразието от осветление за баня, което прелагаме!