Основни принципи при избор на домашно джакузи за банята (Част1)

Преди по-малко от десетина години придобиването на джакузи за домашната баня беше труднодостъпен лукс. Трябва да се отбележи, че терминът „джакузи“ се е наложил от италианската марка хидромасажни вани „Jacuzzi“, което с времето е станало нарицателно за хидромасажни вани, независимо от производителя. Затова смело ще го използваме в този му смисъл. За всеобща радост, днес почти всяка баня може да бъде обзаведена с това хидромасажно удоволствие. Дори в баня с необичайно малки размери може да се намери подходящо решение така, че в нея да остане комфортно пространство и едновременно с това да е обзаведена с джакузи. В наши дни хидромасажната вана активно се използва за различни цели, както за профилактика на здравето и провеждане на различни водни процедури, така и за почивка и отмора след тежък работен ден. Напредъкът в дизайна на хидромасажните вани е толкова голям, че размерът на банята може да се окаже без значение. Освен това, с годините джакузитата стават все по- издържливи, здрави, леки, а управлението на програмите - все по-компактно и многообразно.
Голямото разнообразие на хидромасажни вани обърква незапознатите. Затова, преди да се  обзаведе банята с джакузи, е необходимо да се установи кой размер е най-подходящ, както и кой материал допуска изработката на дадения размер. Немаловажно значение има и формата на хидромосажната вана. Донякъде формата ѝ се определя от мястото, където ще стои в банята и размера вана, който може да се събере на това място. Хидромасажните вани се произвеждат от различни материали: полимермрамор, пластмаса, чугун, скъпа и подходяща дървесина, стомана и акрил. Избирайки джакузи по материал, е добре да се обърне внимание на няколко основни акцента. Първо, материалът на джакузито трябва да е с еднородна структура. Второ, цветът трябва да е еднакъв по цялата повърхност на ваната. Задължително е да се обърне внимание да няма пожълтели участъци, защото това предполага нарушен повърхностен слой. И не на последно място, дебелината на стените на хидромасажната вана трябва да е не по-малка от 7мм. Това се отнася най-вече за джакузита, които се монтират в ъгъл на баня.
Чугунените и стоманените джакузита имат своите предимства. Те са стабилни, здрави, устойчиви са на химични и механични въздействия. Основният им недостатък е голямото им тегло. То значително усложнява транспортирането и монтажа, но от друга страна прави хидромасажната вана устойчива на деформации и спомага за по-бавното изстиване на водата. Този тип вани се предлагат в ограничени форми и размери. Изцяло стоманените джакузи не задържат топлината на водата продължително време, заради високата топлопроводимост на стоманата. Освен това, те са по-шумни при напълването им с вода, а и формата също е ограничена като при чугунените.
На тези материали сме се спирали подробно в статията „Вана - видове материали“. Сега ще се спрем на акрила и неговите предимства. Това е най-удачният вариант за материал за хидромасажна вана. Акрилът притежава няколко предимства пред останалите материали. Като начало, той е най-хигиеничен, лесно се почиства и предотвратява натрупването на патогенни микроорганизми (това е голямо предимство предвид особеностите на помещение като банята). Акрилът има високи изолационни свойства. Водата в такава хидромасажна вана се загрява бързо и изстива бавно. Температурата на празното джакузи от акрил е същата като тази в самата баня (за разлика от чугунените или стоманените вани, които имат по- ниска температура). Акрилът е устойчив на инфрачервени и ултравиолетови лъчи, което може да разшири диапазона на процедурите, вградени в джакузито. Акрилните хидромасажни вани са значително по-леки, което улеснява доставката и монтажа им в банята. Цветът и блясъкът на повърхността на акрила се запазва по-дълго, дори и след многократно почистване при условие, че не се използват абразивни почистващи препарати. Съществено предимство при ваните от акрил е това, че повърхността им може да се реставрира. След определен период от време неминуемо се получават драскотини по повърхността - това се отстранява посредством шкурка с различна едрина и полиране. За предпочитане е да се направи от специалист. И може би най- важното качество, което е съществено за банята, (тъй като ремонт в банята се прави по-рядко) е това, че производителите на хидромасажни вани от акрил им дават гаранция до десет години. Заради всички тези предимства акриловите джакузите се смятат за най-оптимален вариант за баня от всякакъв тип и размер. Разбира се, имат и недостатък. Тъй като акрилът, всъщност е вид пластмаса, то той подлежи на деформации. Затова, за да се избегнат до голяма степен тези деформации, е необходима допълнителна твърда конструкция, съобразена с формата на ваната и нейният обем.
След като материалът е избран, необходимо е да се изберат форма и размер на джакузито спрямо условията в банята. Ако банята е с неголеми размери, както е в повечето съвременни жилища, е целесъобразно да се избере ъглов модел. Това, от своя страна, ще увеличи визуално пространството в банята и същевременно ще запази търсения комфорт. Ако в банята е невъзможно да се постави ъглов модел, следващият препоръчителен вариант е джакузи с правоъгълна форма. Предлагат се най-разнообразни варианти от различни производители.
Почитателите на кръглата и овална форма могат да си го позволят в случаите, когато разполагат с баня с по-големи размери. За най-рационално се смята да се монтира кръгло джакузи в средата на банята. Смята се, че оптималната дълбочина на хидромасажната вана трябва да е не по-малко от 43 сантиметра, а подходящата дължина - около 170 сантиметра. За хора с по-висок ръст може да се изработят модели по размер от акрил. Акрилът предполага изработване на джакузи и в различни нестандартни форми. Когато размерите на банята не позволяват да се монтира джакузи с оптималните размери, може да се използват седящи модели.