Основни тенденции при съвременните плочки за кухня – част I

Кухнята вече не е само помещение, в което готвим или се храним. С времето тя се превръща в сборен пункт на семейството, в който то се забавлява. В нея се събираме с приятели, работим, играем или помагаме на децата с домашните и други подобни дейности, за които до преди няколко десетилетия хората не са си и помисляли, че ще се извършват в това помещение. Поради тази причина, всеки от нас иска да създаде модерна и в същото време уютна кухня, в която да прекара едни от най-приятните моменти със семейството си. При обзавеждането на кухнята, всеки от нас се опитва да създаде уникален и неповторим интериор, който да пасва както на неговата същност, така и да му предложи необходимото удобство и практичност. Когато говорим за цялостната визия на помещението, един от най-основните елементи са плочките. Те са акцента, който може чисто визуално да оформи пространството в помещението и да внесе различни усещания, вдъхновени от класиката и ренесанса или модерните и екстравагантни тенденции.
 Сигурно се питате защо плочките за кухня са толкова важни при обзавеждането на това помещение? Благодарение на нашите кулинарни приключения в кухнята се появява влага. Представете си голи стени с боя съсипана от тази влага или тапети започнали да се отлепят и разкъсват. Това единствено ще Ви отнеме допълнително време, усилия и средства за постоянна поддръжка. От друга страна с модерните плочки за кухня няма да имате подобни проблеми и грижи. Те не могат да се отлепят, деформират или променят своята визия под ефекта на влагата. Благодарение на това може да разчитате на сигурност и да сте спокойни, че няма да е необходимо постоянно да ремонтирате кухнята.
  Тенденциите при дизайните на модерните плочки за кухня се променят заедно с тези в интериорния дизайн и все по-големите изисквания на потребителите. Благодарение на това, производителите на плочки за кухня, стават все по-креативни и все по-иновативни в тяхното изработване, предлагайки ни огромна гама от дизайни, размери и повърхности, които да задоволят дори най-взискателния вкус.
  Когато става въпрос за поставяне на плочки за кухня, може да разграничим три основни къта в помещението, а именно стени, под и гръб. Нека започнем със стените. Когато избираме плочки за кухня, стенните и декорни плочки са нашия основен ориентир в това как искаме да изглежда цялостната визия на помещението. Те са този елемент, който вдъхва живот на помещението, представяйки богато разнообразие от дизайни и ефекти. В следващите редове ще разгледаме най-отличаващите се визии при модерните стенни и декорни плочки за кухня.
1. Плочки с 3D ефект.
Това са декорни плочки, които започнаха да навлизат на пазара в последните няколко години. Този тип плочки са с гладка повърхност, но орнаментите, които участват в образуването на техния дизайн създават 3D ефект. Когато погледнете такава плочка, първото нещо което виждате е визуалния ефект за дълбочина, който те създават. Когато попаднете на такива плочки за кухня е много лесно първоначално да ги объркате за истинска релефна повърхност, създадена от различните изобразени на тях елементи. Тези плочки се предлагат в богата палитра от различни цветове и креативни дизайни, с които да създадете уникален и неповторим завършек към цялостния интериор на помещението.
  До тук разгледахме една много малка част от новите и модерни визии, които ни предлагат съвременните плочки за кухня. Ако искате да научите повече за останалите дизайни, от които може да се възползвате и основните тенденции за 2020 година, може да прочетете втората част на нашата статия.