Съвременните плочки за кухня – универсалното решение за всяко кухненско помещение

Многофункционалността на една кухня поставя високи изисквания към използваните облицовки. Неизчерпаемото разнообразие от декори, покрития, цветови нюанси, текстури и размери изключително затруднява потребителя какво точно да избере. Именно заради това на пазара има изобилие от продукти, което предполага понякога и доста спонтанни покупки – било то поради по-изгодна цена или защото в момента много силно ни е впечатлило. За да направите максимално добър избор, преди да закупите плочки за кухня, уточнете в детайли какво точно търсите. Например керамичните плочки са сред материалите, които най-пълно удовлетворяват критериите за декоративност, издръжливост на механично натоварване, влаго- и водоустойчивост.
Кухнята е мястото в дома, на което е позволено да имате няколко вида плочки, при това с различен дизайн, форма и текстура. Те подчертават нейният стил и я правят по-красива и интересна. Когато избирате плочки за кухня първо помислете къде ще е най-подходящото място за всеки един вид. Гланцираните плочки, които ще служат за стена, не трябва да са същите като плочките за под. Подовите плочки за кухня трябва да са издръжливи, тъй като върху тях ще се упражнява натиск. Освен за подова настилка, кухненските плочки могат да се поставят като гръб на кухненския плот и дори около мивката. Използват се също за облицовка на плотове.
При модернистичния интериор са подходящи огледално гладки и лъскави плочки. Ако пък търсите ретро внушение, добре ще паснат продукти с по-груба текстура или с мотиви, които превръщат пода в разкошна мозайка. Ако пък държите да изберете минимализма на едноцветните е добре да подберете композиция с декоративни фризове и пана.
При избора на плочки за кухня е важно да знаете характеристиките на различните продукти.
Има няколко особени важности, които трябва да знаете, когато избирате плочки за кухня.
За стенните плочки, за тези около мивката, около печката, обикновено се използва фаянс, може също да намерите подходяща керамика и гранитогрес. Фаянсовите плочки за кухня са с по-малка твърдост, по-крехки са, защото не се очаква върху тях да падат тежки предмети. Необходимо е да са влаго- и водоустойчиви, топлоустойчиви и с лекота да понасят горещи мазни пръски. За плотовете материалът освен на влага и течности, както и на резки температурни променим, трябва да е издръжлив на надрасквания и удари. Разбира се Вие сами трябва да прецените колко ще са натоварени плочките и какъв клас плочки за кухня да изберете.
За подовите настилки са предназначени теракотът и гранитореса. Твърдостта и здравината им са водещи, а влаго- и водоустойчивостта им са задължителни. Гранитогресът поема изключително малки количества влага, теракотът от 3 до 6% - в зависимост от допълнителната обработка и повърхностното покритие. Много е важно подовите настилки да не са хлъзгави.
Друг важен фактор при избора на плочки за кухня е размера. Колкото по-малки са плочките, толкова повече са фугите, а това оптически стеснява пространството. Но пък и твърде големите не са най-добрият вариант, особено за малки помещения. Тъй като кухненските плочки покриват голяма площ от помещението е по-разумно цветово те да са в хармония с останалото обзавеждане.
Съвременните плочки за кухня мога да бъдат и евтини и скъпи. Подгответе си домашното преди да се вкопчите във всякакви безмислени идеи. Ако пък не успявате, то продавач-консултантите на магазини Баня Стил ще Ви помогнат да изберете продуктите, с които ще реализирате и най-смелите си мечти.